Dokter Henk Immerzeel draag op 1 juli zijn praktijk over. | Foto: Ina Verblaauw
Dokter Henk Immerzeel draag op 1 juli zijn praktijk over. | Foto: Ina Verblaauw

Huisarts Immerzeel neemt afscheid

Algemeen

Op 26 mei 1978 werd Henk Immerzeel beëdigd als arts. Op 26 mei viert Henk zijn 40-jarig artsenjubileum en nodigt hij zijn patiënten uit voor het nemen van afscheid. Zijn praktijk draagt hij per 1 juli over aan mevrouw E.E.F. Hendriks-Sijstermanns.

Door Ina Verblaauw

Immerzeel is geboren en getogen in Noordwijkerhout. "Maar mijn moeder was een echte Binder", voegt hij eraan toe. Tweede uit een gezin van vijf kinderen. Een normaal, doorsnee gezin. Heel bepalend voor zijn levensloop was de opmerkingsgave van meester Piet Prins uit klas 6-A. Deze meester zag bij de jonge Henk grote leermogelijkheden en adviseerden de ouders: "Henk moet naar het gymnasium".

Henk ging naar het Triniteitslyceum, gesticht door de paters Augustijnen in Haarlem. Daar kwam het talent van Henk naar boven: goed in wiskunde, natuurkunde en biologie. De keuze voor de studie geneeskunde was snel gemaakt. Het willen zorgen voor een ander in een rol als dokter heeft hij altijd al gehad. De keuze voor de specialisatie huisartsgeneeskunde kwam voort uit zijn interesse voor de rol als levenslooparts: een breed gebied van werken en dichtbij het thuis van de patiënt.

Nadat Henk zijn studie medicijnen afrondde en werd beëdigd in 1978 volgde de dienstplicht. In 1981 kreeg Henk de mogelijkheid om de praktijk van collega Goudriaan in Noordwijk over te nemen. Deze collega overleed onverwacht eind september 1980. De volgende morgen werd Henk getipt door zijn huisartsopleider Har Meijer. Dit alles speelde zich af in het begin van de jaren 80, in een tijd dat er een overschot aan huisartsen was.

Dankzij de keuze van collega Steenvoorden kon Henk zijn praktijk starten met een praktijk aan de Nieuwe Zeeweg en vanaf 1990 in een pand aan de Voorstraat. Sinds 2010 is praktijk Atrium gevestigd aan de Heilige Geestweg 28A.


Er is veel veranderd in deze achterliggende 40 jaar. "we zijn van de groene patiëntenkaart gegaan naar het elektronisch patiëntendossier. Waar er toen binnen de praktijk gewerkt werd door één huisarts en één assistente, zijn er nu per huisarts meerdere assistentes en ondersteuners aanwezig. De huisarts van nu kan steeds meer diagnostiek zelf uitvoeren waardoor het aantal verwijzingen naar de specialist afneemt. In de toekomst zal de specialist vanuit het ziekenhuis steeds meer spreekuur houden in de wijk.
Echtgenote Marja is een belangrijke factor in het leven van Henk. "We beseffen ons dat we heel veel geluk hebben in ons leven. We staan er positief in en hebben ons allebei kunnen ontwikkelen op ons eigen vakgebied".


Angst voor het zwarte gat is er niet. "Ik golf al enige tijd, fiets graag en ook de kleinkinderen kunnen wat meer op opa doc rekenen. De politiek lonkt en door het geven van onderwijs wil Henk op een andere manier gaan werken in de gezondheidszorg. "Maar alles ervan uitgaande dat de gezondheid het toelaat".


Zaterdag 26 mei wordt in Hotels van Oranje om 15.00 uur een lezing gehouden door H.A.M.M. Meijer, oud-opleider van Henk. Aansluitend van 16.00 tot 17.30 uur een receptie voor patiënten de mogelijkheid om afscheid te nemen van het echtpaar Henk en Marja Immerzeel.

Uit de krant