Sjaak Polak viert het kampioenschap te midden van meegereisde supportertjes. | Foto: Wim Siemerink
Sjaak Polak viert het kampioenschap te midden van meegereisde supportertjes. | Foto: Wim Siemerink
foto's

SJC naar Derde Divisie

Algemeen

Wat een ontlading in Assen. Vreugde kreten, uitbundige hospartijen en zelfs hier en daar een traan. Al in het eerste jaar onder trainer Sjaak Polak kwam SJC tot zijn uitzonderlijke prestatie. Die de juiste kleur kreeg in Assen. Waar directe concurrent Achilles 1894 aan de zegekar werd gebonden. En op onoverbrugbare 7 punten achterstand werd gezet.

Gemakkelijk ging het echter niet, verdiend was het wel. Echt mooi voetbal werd de meegereisde supporters niet voorgeschoteld. Maar de strijd was vol emotie. Achilles liet met soms te stevige duels zien dat zij vochten voor hun laatste kans.


Niet overtuigend

De eerste 20 minuten speelde SJC nogal terughoudend. Achilles kwam via hun rechtervleugel en paar keer gevaarlijk door. Eerst kon Jordy Groot de opkomende back de bal ontfutselen. Even later moest Kevin Schelvis handelend optreden. Maar overtuigend zag het er bij SJC nog niet uit. Met lange trappen werd gezocht naar Jeroen Dedel en Tom Duindam, die echter nauwelijks echte mogelijkheden kregen om in de 16 door te dringen. Na een verre trap van Juriaan van Duin stond Dedel plots wel volkomen vrij op de achterlijn. Het leek kansrijk maar zijn voorzet werd ter nauwer nood onderschept. Achilles hield SJC onder druk. Maar toen kwam de 26e minuut. Waarin een wederom geniale Tom Duindam verwoestend kon uithalen:0-1 Dit prachtige doelpunt bracht opluchting, maar die was niet van al te lange duur. Want 7 minuten later kwam Acchilles, na een perfect uitgevoerde aanval weer langszij 1-1. Daarna kroop SJC 2 keer door het oog van de naald. Beide keren eindigde een inzet van Achilles op de bovenlat. Intussen was de ploeg uit Assen nadrukkelijk in beeld met overtredingen en al tegen 3 gele kaarten opgelopen. Uit een zo'n vrij trap kreeg David Verweij een mooie kopkans maar de keeper wist te redden.


Meer rust

Na de thee werd Juriaan van Duin vervangen door Timo Ruigrok. Waardoor David Verweij terug schoof naar de verdedigingslinie. En Ruigrok als spelverdeler kon gaan fungeren. Dat bracht in ieder geval meer rust. Maar grote kansen kwamen hier niet uit voort. Het werd knokken voor elke meter en het spel golfde heen en weer. Met Achilles steeds opnieuw nadrukkelijker in beeld met forse, onnodige overtredingen. Scheidsrechter Kok had kennelijk niet zijn beste dag, zag zelfs een directe kopstoot over het hoofd, en bestraft het bewust doorschoppen op keeper Schelvis slechts met een gele kaart. Ook Tom Duindam werd keihard aangepakt en moest drie keer langdurig worden verzorgd.


Sleuren

De jacht op meer kwam toen ook Raymond van Heijningen werd ingebracht. 'Raymond, je moet er nu aan gaan sleuren, werd hem verstaanbaar voor iedereen, vanuit de dug-out toegeschreeuwd. En nog geen minuut later liet de middenvelder heel SJC juichen. Zijn schot, van af rechts rand 16, kon door de keeper wel worden beroerd maar verdween, tot vreugde van al wat SJC was, in het net:1-2.
Er volgden nog 7 zeer spannende minuten. En Achilles bleef het de verdediging van SJC moeilijk maken. Maar de ploeg bleef hardwerken en fier overeind. Het laatste fluitsignaal werd met oorverdovend gejuich begroet.

Op het veld vielen de spelers elkaar met vreugdekreten in de armen. De technische staf maakte er een groepsdans van en de supporters stormden vanaf de tribunes het veld op om de helden te eren. Het kampioenschap is een feit. SJC speelt volgend jaar Derde Divisie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Een feestje bij de tweede goal. | Foto: Johanna Wever
Alles wat SJC was ging totaal uit zijn bol. Volop feest nadat de winnende treffer viel. | Foto: Wim Siemerink
Afbeelding

Uit de krant