De wethouder Barnhoorn en Salman konden voor de 31e keer de Blauwe Vlag in top hijsen. | Foto: PR
De wethouder Barnhoorn en Salman konden voor de 31e keer de Blauwe Vlag in top hijsen. | Foto: PR

Blauwe vlag weer in top

Algemeen

Het lijkt alsof hij automatisch aan Noordwijk wordt toegekend: De Blauwe Vlag. Niets is minder waar. Dit jaar kreeg Noordwijk voor de 31e keer de felbegeerde vlag.

Door Ina Verblaauw

De Blauwe Vlag is een Internationale milieuonderscheiding voor stranden en jachthavens, die aangetoond hebben dat ze schoon en veilig zijn. Het is een initiatief van de FEE (Foundation for Environmental Education). Aan de campagne doen 45 landen mee.

Nadat eerst de start van de strandpendel werd ingeluid door de wethouders Pieter Jan Barnhoorn en Dennis Salman, was het tijd om de Blauwe Vlag te hijsen. Dit onderscheidingsteken blijkt voor veel toeristen doorslaggevend te zijn bij de keuze van strandbezoek. Wethouder Barnhoorn toonde zich verheugd dat Katwijk voor de eerste keer eveneens de Blauwe Vlag kreeg toegekend voor het Zuiderstrand. Hij feliciteert Katwijk daarmee van harte. "Er wordt in Noordwijk heel hard gewerkt om het strand schoon en veilig te houden, mede door acties als Jutters Noordwijk en Juttersgeluk en heel veel andere organisaties. De jury van de FEE komt onaangekondigd om o.a. watermonsters te nemen ter controle".


Noordwijk is volop in de race om de "Bad" status te verkrijgen. Als derde plaats in Nederland. Naast Bad Cadzand en Bad Nieuweschans. Het startsein voor een onderzoek hiertoe is inmiddels gegeven. Een Europese jury gaat zich hierover buigen. Een kwaliteitsanalyse loopt en er wordt hard gewerkt aan een bidbook. Of Noordwijk zich in de toekomst Bad Noordwijk mag noemen zal in het seizoen 2020-2021 duidelijk worden.

Uit de krant