Een van de schilderijen van Max Liebermann. | Foto: PR
Een van de schilderijen van Max Liebermann. | Foto: PR Foto: PR

Fietsen en wandelen met Max Liebermann

Algemeen

Vorig jaar mei werden de plannen gepresenteerd voor het creëren van de Max Liebermann wandel- of fietsroute in Noordwijk. Max Liebermann (1847-1935) is de meest vooraanstaande Duitse Impressionistische schilder. Liebermann beschouwde Nederland als zijn tweede vaderland. Hij verbleef van 1905-1913 regelmatig in Noordwijk, in Villa Elisabeth onderdeel van het Huis ter Duin complex. Omdat Max Liebermann een beetje in de vergetelheid was geraakt, heeft de Stichting Max Liebermann Noordwijk als doel de schilder in Noordwijk de plaats terug te geven die hem toekomt.

Door Ina Verblaauw

Langs een route van ongeveer 10 kilometer staan 23 panelen met afbeeldingen van Liebermann's schilderijen geplaatst, precies op de plek die hij op het doek heeft vastgelegd; zowel in Noordwijk aan Zee als in Noordwijk Binnen. De plaatsing van de panelen is mogelijk gemaakt door Noordwijkers: particulieren, bedrijven en organisaties, die allen één of meerdere panelen adopteerden.

Bestuursleden Helmus Wildeman en Marjolijn van der Jagt zijn zeer enthousiast over de totstandkoming van de route. "De route en panelen staan voor de komende 10 jaar vast. Er wordt niet alleen gerekend op Duitse toeristen. Liebermann is wereldwijd gerenommeerd. Door ook de horeca en het bedrijfsleven erbij te betrekken, hopen de initiatiefnemers op een zeer succesvol project, dat velen naar Noordwijk zal trekken.

Op 1 juni wordt de wandel/fietsroute geopend door Zijne Excellentie de heer Dirk Brengelmann, ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland. Hij zal buiten op het Jan Kroonsplein het eerste paneel onthullen. Hieraan voorafgaand schets Frouke van Dijke, conservator Gemeentemuseum Den Haag, in een lezing "Max Liebermann, een zomers impressionist". Later die middag wordt een film vertoond over de onthulling van de overige 22 panelen.

De wens bestaat te starten met een collectie tekeningen, pastels en mogelijk schilderijen van Liebermann in Museum Noordwijk. Ten behoeve van de opbouw van een fonds voor deze doelen vindt op de avond van de opening een diner plaats in Grand Hotel Huis ter Duin. Het diner wordt gelardeerd met korte toespraken, filmbeelden, een onthulling en verrassingsattracties en een tombola. Aan het diner kan worden deelgenomen door overmaking van € 100,-- per persoon aan de penningmeester van de Stichting Max Liebermann Noordwijk: NL26RABO0314822496 met toevoeging van het mailadres. Deelnemers krijgen een bevestiging in de vorm van een programma van die avond.

Uit de krant