Het gevarieerde programma van 'City of Space' is bekend. | Foto: Ina Verblaauw
Het gevarieerde programma van 'City of Space' is bekend. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Ina Verblaauw

Ruimtevaartprogramma gepresenteerd

Algemeen

Noordwijk heeft in 2018 het thema 'City of Space'. Een aantal maanden hebben achter de schermen de voorbereidingen plaatsgevonden. Dinsdag 1 mei vond in de Raadszaal de presentatie plaats van de evenementen.

Door Ina Verblaauw

De enige wethouder in Nederland met ruimtevaart in zijn portefeuille, Pieter Jan Barnhoorn, memoreerde kort dat Noordwijk is verkozen tot Evenementenplaats van het Jaar met minder dan 100.000 inwoners. "Een prestatie die door de inzet van velen is bereikt. Dank daarvoor. Noordwijk City of Space 2018 heeft als doel de ruimtevaart dichter bij de mensen te brengen". Projectleider Marcelle Tangelder gaf de indieners van ieder project twee minuten de tijd de plannen te presenteren. De in totaal 21 projecten werden gepresenteerd in minder dan een uur.

Het lijkt goed gelukt evenementen te organiseren met het Space-Ruimtevaart thema. De aftrap is 17 mei. Vanaf die datum staan vier billboards op de KW Boulevard voor het maken van een space selfie. Er is veel ruimte gecreëerd voor artistieke invulling van het thema Space. De Kleynkoor Academy, de familievoorstelling Astéria, ZeepaanZee, voorstellingen in de bieb en ook theater De Muze doet mee, evenals de Kunstroute. Bij Space Expo een Graffiti without Gravity en Diner in White met space accenten.

ISU organiseert het Space Study Program waarbij 130 jonge professionals vanuit de hele wereld in Noordwijk dit prestigieuze zomerschoolprogramma volgen. Een ISU astronautenpanel van ESA en NASA, waarbij je alles kunt vragen over ruimtereizen, een wereldrecordpoging om 5.000 modelraketten te lanceren, kinderen kunnen waterraketten lanceren, de tegel onthulling op de boulevard van twee astronauten, veel stripboeken hebben een verhaal over een ruimtereis; een Noordwijkse versie is in de maak. Het levende beelden festival draagt eveneens het thema Space. Eind augustus wordt een spetterende Space Lasershow georganiseerd door FEIN. Sportpark Duinwetering biedt eind augustus een sportief programma met robotvoetbal, drones en glow in the dark. Oktober is als vanouds Space to Be maand. Alle festiviteiten worden afgesloten met de Open Dag ESA-ESTEC op 7 oktober 2018.

Een overzicht van alle activiteiten, data, tijden en locaties zijn te vinden op ww.noordwijk.info/space

Uit de krant