Op het SJC-sportpark is inmiddels een kunstgrasveld verwijderd om ruimte te maken voor bouwactiviteiten.
Op het SJC-sportpark is inmiddels een kunstgrasveld verwijderd om ruimte te maken voor bouwactiviteiten.

Plan Bronsgeest moet ontwikkelen mogelijk maken

Algemeen

In de aanloop naar de gemeentelijke fusie zijn de onderwerpen op agenda's van de diverse vergaderingen maar heel beperkt. De geplande commissievergadering van dinsdag 15 mei bevat slechts enkele zaken. Waarvan het bestemmingsplan Bronsgeest wel de voornaamste plaats inneemt.


Op de raadsagenda van donderdag 17 mei vinden we ook nauwelijks agendapunten waarbij discussie kan worden verwacht. Wel zijn er de hamerstukken betreffende het Voorontwerpbestemmingsplan Bronsgeest en de herontwikkeling van het SJC-sportpark, waarover de commissievergadering twee dagen eerder al het licht heeft laten schijnen.


Bronsgeest

In de commissievergadering van 15 mei moet de politiek een advies meegeven aan het college bij het raadsvoorstel om de gemeenteraad te laten besluiten tot het daadwerkelijk vrijgeven van het 'Voorontwerpbestemmingsplan Bronsgeest'. Zodat voor de gewenste inspraak en mogelijk vooroverleg, een eerste stap kan worden gezet. Om daarmee te komen tot een planologisch kader ten behoeve van de realisatie van de nieuw te ontwikkelen woonwijk Bronsgeest. Bronsgeest is een locatie waarover in het verleden bij de vaststelling in de Gebiedsuitwerking Haarlemmermeer Bollenstreek met de minister afspraken zijn gemaakt. Het zou gaan over de bouw van maximaal 600 woningen. Die onderdeel uitmaken van de regionale woonagenda van Holland Rijnland. De bestuurlijke afspraken zijn inmiddels wel gecontinueerd in opvolgende beleidsdocumenten. Waaronder de Provinciale Structuurvisie en ook de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport. De locatie is 19 hectare en wordt altijd nog gezien als eersteklas bollengrond, zo is te lezen in een toelichting.
Het college vindt het vaststellen van het nog globale bestemmingsplan Bronsgeest van belang. Volgens het voorstel omdat op basis van de geformuleerde uitgangspunten, een stedenbouwkundig plan en daarna ook een grondexploitatie kan worden opgesteld. Het stuk noemt de uitwerking van het globale bestemmingsplan Bronsgeest een voordeel door maximale flexibiliteit, waarbij tevens ingespeeld kan worden op conjunctuurschommelingen. Of de politiek de nu getoonde haast, vooruitlopend op de aanstaande fusie zal honoreren is een interessante vraag.


SJC-sportpark

Aan de andere kant van de van Berckelweg is er sprake van herinrichting van het sportpark. Er komt een volledige nieuwbouw die de bestaande gebouwen gaat vervangen. Met huisvesting voor de voetbalclub alsmede de multifunctionele ruimte waarvan o.a. Poppodium gebruik kan maken. Deze stichting doorloopt inmiddels een hele moeilijke periode. Er blijkt een tekort aan vrijwilligers en ook voor de bestuurlijke functies ontbreken op dit moment voldoende kandidaten. Het college zal daarom de periode, liggend tussen de sloop van de bestaande accommodatie en de opening van de nieuwbouw, benutten om te kijken wat de mogelijkheden zijn van de structurele voortzetting van de betreffende activiteiten. Het college blijft bij het uitgangspunt dat de nieuwbouw op het sportpark geschikt blijft voor het aanbieden van multifunctionele evenementen. Maar waar tevens diverse maatschappelijke organisaties gebruik van kunnen gaan maken.
Vanuit de wijk wordt de ontwikkeling nauwgezet gevolgd. Er is angst voor overlast door diverse en grote aantallen verkeersbewegingen. Maar er zijn door de projectgroep oplossingen bedacht die deze angst kunnen wegnemen.
In het kader van de duurzaamheid wordt gekozen voor een volledig gasvrije uitvoering van het project. Alsmede volledige voorziening met ledverlichting. Het gaat bij elkaar om een multifunctionele sporthal inclusief 4 kleedkamers, 5 kunstgras voetbalvelden en 18 kleedkamers voor de buitensport. Daarnaast een clubhuis voor voetbalvereniging SJC. Zoals gebruikelijk worden de kosten hiervan in de openbare stukken slechts met kruisjes weergegeven. De politiek is inmiddels wel vertrouwelijk geïnformeerd.

Uit de krant