Van links naar rechts Marie-José Fles, directeur Jolanda van Honk (St.Jeroen) en initiator Pien van der Niet. | Foto: Ina Verblaauw
Van links naar rechts Marie-José Fles, directeur Jolanda van Honk (St.Jeroen) en initiator Pien van der Niet. | Foto: Ina Verblaauw

Participatiekaravaan doet Jeroen aan

Algemeen

Woensdag 18 april bracht wethouder zorg Marie José Fles een bezoek aan de participatiekaravaan bij WZC Jeroen. In vijf tenten in de binnentuin kunnen zorgverleners, vrijwilligers en familieleden ervaren hoe het voor een bewoner is om weinig te zien of te horen en niet meer thuis te wonen.

Door Ina Verblaauw

Alle aanwezigen ontvingen bij binnenkomst in de kapel een ParticiPaspoort met een inreis- en uitreisvisum. Naast je naam moest ook je leeftijd worden ingevuld. In ieder geval een leeftijd boven de 80. Na de ontvangst meteen een confronterend feit. Iedereen kreeg een lepeltje appelmoes met daarop een tabletje. Of je wilde of niet, je moest het innemen. En niet straks, maar nu!
Vervolgens ging de groep naar de binnentuin waar de tenten stonden opgesteld. In de eerste tent werd via een koptelefoon vragen gesteld over hoe het is om nu in een verzorgingstehuis te wonen. Wat neem je mee van thuis; hoe ziet jouw laatste woonplek eruit. De volgende tent was een minibioscoop. Met een beker ranja en wat popcorn werd gekeken naar een documentaire waarin ouderen vertellen wat ze missen.

Vervolgens ging de groep naar een tent waar jeuktaalbingo werd gespeeld. Door de koptelefoon werd een verhaal verteld doorspekt met onbegrijpelijk vakjargon als strategische positionering, opplussen, afhechten, zorggebeuren etc. Op de bingokaart konden de gebruikte woorden worden doorgestreept. Voordat de laatste, de waastent werd bezocht, kreeg iedereen een 10 kg verzwaard vest aan, verzwaarde banden om polsen en enkels en een donkere bril op waardoor slechts puntjes van de omgeving zichtbaar waren. Zo ging iedereen, met rollator de tent in. Via een koptelefoon waren allerlei geluiden hoorbaar. Geluiden van vroeger, verkeer, maar ook de verpleegkundige die, ergens vaag op de achtergrond, goedemorgen zegt. Alles door elkaar. Zo kon worden ingebeeld hoe iemand die ernstig dementeert niet meer kan filteren wat er om hem of haar heen gebeurt.

De participatiekaravaan staat nog tot 25 april bij WZC Jeroen.

Uit de krant