Bouwlocatie Offem Zuid waar het aanleggen van waterwegen en kabels en leidingen in volle gang is. | Foto: WS
Bouwlocatie Offem Zuid waar het aanleggen van waterwegen en kabels en leidingen in volle gang is. | Foto: WS

Bouwen van woningen komt langzaam op gang

Algemeen

Met het einde van deze coalitieperiode in zicht kwam het college met nieuws over de langlopende bouwprojecten. Waarvan het plan Noordwijkerduin al een aantal malen langs is gekomen. Nu zijn er verder uitgewerkte plannen.

Een eerder zeer ambitieus plan Noordwijkerduin was al eens in de verkoop. Maar werd gelanceerd in de voorbije crisisperiode. De verkoopbaarheid van de aangeboden woningen bleek minimaal en dus werd het door de initiatiefnemers terug genomen. Inmiddels liggen er nieuwe uitgewerkte plannen die volgens de wethouder reden geven tot optimisme. Het gaat om de realisatie van een aantal noodzakelijke en eigentijdse aanpassingen in de zorgverlening. Dat wordt zo het nu lijkt een duurzaam gebouw waarin tal van voorzieningen worden ondergebracht. Daarbij gaat het om een nieuw zwembad, een aangepaste sporthal en diverse andere voorzieningen op het gebied van revalidatie. Aangevuld met diverse kantoorruimtes en ook nog een restaurant. Voorlopig zijn de voorzieningen er alleen voor cliënten en de op het terrein gehuisveste bewoners. Mogelijk komen erop termijn ook nog extra koopwoningen. Die dan ook aan niet-bewoners van de huidige locatie Willem van den Bergh zouden kunnen worden aangeboden.


Duineveld

De wethouder meldde ook dat er al heel snel gaat worden gebouwd op het terrein van het voormalig Bollenbad. Er zijn al enige tijd activiteiten om ter plekke de grond bouwrijp te maken. Eind mei zou dan kunnen worden gestart met de bouw van woningen.
Niet zoals in het oorspronkelijk gepresenteerde plan met veel hoogbouw en een ondergrondse parkeergelegenheid. Maar een geheel andere opzet welke door van Egmond Totaal Architectuur werd ontworpen.
De eerste contacten met de grondeigenaar Heijmans zijn van eerdere datum. Het was voormalig wethouder Piet Barnhoorn die met Heijmans en toen Proper Stok de eerste plannen wereldkundig maakte. Een college later was voormalig wethouder van Ast verantwoordelijk. Die met een nieuwe overeenkomst weer ruimte gaf aan nieuwe ontwikkelingen. Dit hele project is echter gehuld geweest in een waas van geheimzinnigheid. Zowel de overeenkomst met het beursgenoteerde bedrijf Heijmans, als de verschillende overeenkomsten met omwonenden en bezwaarmakers, kregen minmaal het stempel 'vertrouwelijk'. En vaker het stempel 'geheim'. En nog steeds wordt daarover geenszins geheel opening van zaken gegeven. Zoals ook de oplossing van de recente problemen met bezwaarmaker en buurman Ted Alkemade, onder geheimhouding zouden zijn opgelost.

Wethouder Bakker liet namens het college weten dat Heijmans inmiddels alle financiële afspraken is nagekomen. Maar of de ooit genoemde €35 000.000,- het positieve saldo is, wat straks onder aan de streep zal overblijven, blijft onduidelijk. Raadsleden, die toch op de hoogte zouden moeten zijn, lieten weten dat hierover niet mag worden gecommuniceerd. Feit is nu dat een nieuwe wijk in aanbouw is die een geheel eigen karakter zal krijgen. En niet wordt gerealiseerd in de Jugendstiluitvoering, zoals die in aansluiting naar het Zwembad Binnenzee, het eerdere college voor ogen stond.


Offem Zuid

Er zijn dus op dit moment een aantal bouwactiviteiten in Noordwijk. Want ook in Offem Zuid wordt snel verder ontwikkeld. De in verkoop zijn de zogenaamde sociale koopwoningen van de eerste fase blijken goed te worden verkocht. In andere segmenten verloopt dit iets minder makkelijk. Om deze woningen in Offem Zuid straks van water, elektriciteit en internet-/tv-kabel te kunnen voorzien gaat men aan de slag op de Hogeweg. De benodigde kabels en leidingen worden er nu neergelegd. In Offem Zuid komen bovendien verschillende waterpartijen, zoals sloten en vijvers. Deze moeten natuurlijk aangesloten worden op bestaand water. Dat is de nabijgelegen Woensdagse Watering. Als gevolg van de diverse werkzaamheden is de Hogeweg tijdelijk afgesloten.

Uit de krant