De officiële gasten verzorgden samen met de Bloemenkoning de start van het bloemencorso 2018. | Foto: WS
De officiële gasten verzorgden samen met de Bloemenkoning de start van het bloemencorso 2018. | Foto: WS
Foto's

Zonnige start voor corso

Algemeen

De start van het Bloemencorso in Noordwijk was, mede door de uitstekende weersomstandigheden, een ware happening. Waarbij een recordaantal bezoekers kond genieten van een prachtig bloemencorso en een al even fraaie 'Mooiste File'.

De start van het corso begint traditioneel met een officieel deel in de hotels van Oranje. Waar de speeches worden uitgesproken en belanghebbenden en officiële gasten elkaar ontmoeten.
Bij de openingsplechtigheden van het corso zijn er de laatste jaren steeds een aantal vertegenwoordigers van buitenlandse ambassades. Met deze keer ook een grote delegatie uit Thailand. Dit jaar was er bovendien als speciale gast, de directeur van ESA-Estec, de heer Franco Ongaro. Die in een in keurig Nederlands uitgesproken speech onderstreepte dat de keuze van de gemeente Noordwijk om veel aandacht te besteden aan 'Space', een bijzonder goede keuze is geweest.

Hij refereerde aan het grote aantal mensen, zo'n 8000, die via ESA-Estec aan Bloemenbadplaats Noordwijk zijn verbonden. 'Flowers bring people together', merkte hij nog even in het Engels op. Daarvoor had burgemeester Jan Rijpstra alle gasten welkom geheten, die natuurlijk stil stond bij het onverwacht overlijden van corsovoorzitter Leo van der Zon: 'Het was een kleine mug die grote Leo heeft geveld.
Vicevoorzitter Gerrit Rutgerink van het bloemencorso deed dit ook. 'Het bestuur voelden het als een plicht om er, in nagedachtenis aan Leo van der Zon, een bijzonder corso van te maken', liet hij weten. Hij maakte bekend dat ter ere van Leo er een speciale prijs aan de corsoprijzen wordt toegevoegd: 'de Leo van der Zon entertainmentprijs'. Hij verklapte daarnaast ook het thema van 2019: 'World in movement'

Hierna ging het gezelschap naar de K.W. Boulevard. Dat toch een unieke plek is om een zo'n bijzonder en groot evenement te laten plaats vinden. De officiële genodigden verrichtten er gezamenlijk, onder de ogen van de vele toeschouwers ,de openingshandeling. Door elk een oranje bloem in het arrangement op een fiets te laten steken.
Hiermee was de feestelijke opening een feit en kon de lange karavaan van prachtige praalwagens en uitbundig versierde voertuigen richting Haarlem vertrekken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant