Marktkramen te dicht bij de school zouden zorgen voor verkeersproblemen en geluidoverlast. | Foto: Wim Siemerink
Marktkramen te dicht bij de school zouden zorgen voor verkeersproblemen en geluidoverlast. | Foto: Wim Siemerink

Weekmarkt verhuist naar het Kloosterplein

Algemeen

De verplaatsing van de weekmarkt bleek geen politiek hangijzer. Alle partijen zagen nut en noodzaak. Maar er bleken heel veel zaken nog onduidelijk. Zoals bij de communicatie met de belanghebbenden, die bezorgd zijn over de verkeersveiligheid en de veiligheid van de schoolgaande kinderen.

De gemeenteraad zou het voorstel uiteindelijk toch gepresenteerd krijgen als hamerstuk. Maar dat betekende niet dat de wethouder zomaar de € 142.000,- beschikbaar kreeg om de weekmarkt te verplaatsen. De wethouder werd gedwongen om vooraf een groot aantal toezeggingen te doen. Feitelijk is zo'n verplaatsing een collegeaangelegenheid waarvoor geen toestemming van de gemeenteraad nodig is. Maar de raad gaat wel over de financiën en dus werd de politiek toch gevraagd om bedenkingen en wensen duidelijk te maken. Een oproep waarop in de voorafgaande commissievergadering veel reactie kwam.


Opmerkingen

Maar allereerst kregen de aanwezige belanghebbenden van commissievoorzitter Roberto ter Hark gelegenheid om zich uit te spreken over de conclusies en aanbevelingen, te vinden in een onderzoeksrapportage.
Vanuit de wijkverenigingen DOD kwamen de eerste opmerkingen. Wat vooral verkeersbewegingen, parkeeroplossingen en de verkeersveiligheid voor fietsers betrof.
De inbreng van de vertegenwoordiging van de Bronckhorstschool richtte zich vooral op de veiligheid van de leerlingen. En bovendien op de keuze voor een marktindeling waarbij de kramen tot heel dicht bij de klaslokalen zouden komen. Zodat, door het ontbreken van voldoende geluidsisolatie in de school, er veel geluidsoverlast lijkt te komen.

Zeer positief uitten zich de marktkooplieden. De heer Henk Achterhuis als bestuurder van de landelijke organisatie Ambulante Handel pleitte er van harte voor om de weekmarkt te verhuizen naar het Kloosterplein . Achterhuis: 'Het Kloosterplein biedt de mogelijkheid om van de donderdag, samen en in goed overleg met de buren, winkeliers, horeca en gemeente er weer een succesvolle verkoopdag van te maken'. Ook voorzitter Krijn van de Bent van de Kerkstraatwinkeliers juichte de komst van de markt toe. Maar er bleven bezwaren kleven en de commissie wilde vooral ook de inbreng van andere belanghebbenden heel serieus nemen.

Het raadsvoorstel bleek zoveel onduidelijkheden en open einden te bevatten, dat er eerst een lijst van toezeggingen moest worden samengesteld, voordat de partijen het geld beschikbaar wilden stellen. Bovendien bleek, tot ergernis van diverse politici,dat de commissieleden niet de beschikking hadden over de juiste eindrapportage terwijl anderen daar wel over beschikten. Uiteindelijk bleef er grote twijfel over de verkeersveiligheid in de breedste zin, de parkeeroplossingen voor de bewoners en voor de bezoekers, de fietsenstalling, de verkeerscirculatie en de voorgestelde opstelling van de diverse marktkramen. De wethouder kreeg dus een waslijstje aan wensen mee die uiteindelijk de veiligheid van kinderen, marktbezoekers en verkeersdeelnemers moeten garanderen. Hij zegde toe nog voor de raadsvergadering daar reactie op te geven.

Veel foutjes

Mevrouw Versteege, die ook nog pleitte om aan de wensen van de Oranjevereniging en hun jaarlijkse kermis te voldoen, verweet wethouder Barnhoorn dat er wederom heel veel foutjes in de stukken werden verwerkt: 'We moeten gaan besluiten en we weten de helft nog niet'. De wethouder zwakte dit af en kreeg steun van partijlid mevrouw Drijver. Die benadrukte nog eens dat het slechts om een pilot gaat. Wethouder Barnhoorn, die uiteindelijk toch toegaf dat het allemaal niet optimaal was, zuchtte: 'Ik hoop dat dit de toezegging van het benodigde krediet niet in geding brengt'. Hij zegde toe nog voor de raadsvergadering vragen te beantwoorden en zo nodig zekerheden af te geven. Waarna de commissie toch besloot dat het als hamerstuk naar de raadsvergadering kon gaan.

Uit de krant