Afbeelding

Offem-Zuid verliest na 2500 jaar zijn agrarische functie

Algemeen

Op het ogenblik zijn de voorbereidingen voor de realisering van de nieuwe woonwijk Offem-Zuid in volle gang. Maar voordat de voorbereidende werkzaamheden kunnen worden afgerond, moet eerst worden voldaan aan de Wet Archeologisch Bodemonderzoek, m.a.w. er zal eerst archeologisch bodemonderzoek moeten plaatsvinden.

Al in 2016 is een voorbereidend onderzoek gedaan. Dit heeft al verschillende vondsten opgeleverd die voldoende aanleiding gaven voor vervolgonderzoek. In het meest westelijk gedeelte zijn geen vondsten gedaan die op een of andere vorm van bewoning zouden kunnen duiden. Kennelijk hebben zich hier overstromingen voorgedaan, die sporen hebben weggevaagd of dat dit gedeelte lag in het stroomgebied van de Oude Rijn. Waarom juist in deze omgeving naar sporen van bewoning is gezocht heeft te maken met het feit, dat hier in vroeger tijden de hoogste gebieden lagen. De bewoners trokken bij voorkeur naar de hogere gebieden of de strandwallen, waar ze de meeste kans hadden om veilig te kunnen wonen. De eerste mensen, die hier vroeger hebben gewoond, leefden ongeveer in het midden van de IJzertijd, ca. 400 jaar voor Christus.

Verkleuringen in de grond wijzen op houten palen waarop schuren gebouwd zijn. Ook zijn er nog verschillende greppels zichtbaar. Zelfs ploegsporen zijn nog duidelijk zichtbaar. Tot dusver zijn er nog geen sporen gevonden die wijzen op de aanwezigheid van Romeinen, die rond het begin van de jaartelling in de buurt zaten. De Oude Rijn vormde destijds de uiterste noordgrens van het Romeinse rijk en kende verschillende versterkingen en forten om deze grens te beveiligen. Het gaat hier echter nog om een voorlopig onderzoek, want het is nog best mogelijk, dat er straks nog wel Romeinse overblijfselen worden gevonden. Dit was ook het geval bij eerdere onderzoeken in het Vinkeveld en langs de Nieuwe Offemweg.

Het vervolgonderzoek heeft inmiddels plaatsgevonden. Daarbij zijn voldoende aanwijzingen gevonden om straks zorgvuldige opgravingen te verrichten. Onlangs werd een kleine tentoonstelling ingericht in de bibliotheek, waarin diverse voorwerpen te zien zijn, die bij het verkennend onderzoek zijn opgegraven. Het gaat hierbij om scherven, beenderen, graankorrels e.d. Bij de opening van deze tentoonstelling gaf een vertegenwoordiger van het Archeologisch Bureau Archeol van de Universiteit van Leiden een duidelijke toelichting op de uitgevoerde onderzoeken. Hij legde uit dat in de afgelopen jaren in het gehele gebied een groot aantal boringen is uitgevoerd om de kansrijke plekken te bepalen. In aansluiting hierop werden in totaal 54 sleuven uitgegraven om na te gaan waar de meest interessante resten te vinden zijn. Dat zal dan het zoveelste bewijs zijn van het feit, dat Noordwijk al lange tijd een levendige en belangrijke gemeenschap kende, die zich met de toenmalige middelen behoorlijk goed kon bedruipen. Straks zal dit stukje geschiedenis definitief worden begraven onder de nieuwbouw van Offem-Zuid.

Afbeelding

Uit de krant