Architect Gerben van Manen in actie tijdens het klootschieten op het strand. | Foto: WS
Architect Gerben van Manen in actie tijdens het klootschieten op het strand. | Foto: WS

Klootschieten brengt Oost en West Nederland samen

Algemeen

Klootschieten op het Noordwijkse strand op de eerste echte mooie lentedag is wel heel bijzonder. Bijzonder was ook het gezelschap wat zich op het strand nabij Breakers beach house had verzameld. Om daar de inmiddels traditionele wedstrijd tussen Oost en West te spelen.

Leden van het Nederlands team begeleide een wedstrijd tussen het team uit Oost Nederland en eenzelfde selectie uit het Westen. Met daarin een aantal bekende Noordwijkers, waaronder wethouder van Duin, ondernemer Paul Veger, architect Gerben van Manen en raadslid Arjan van den Akker. Deze laatste onderscheidde zich individueel door met de kloot de langste afstand te gooien. Want klootschieten is een werpsport waarbij de deelnemers proberen een met lood verzwaarde kogel (de kloot) onderhands zo ver mogelijk te werpen.

Op het Noordwijkse strand betekend dit dat er niet alleen kracht bij nodig is maar vooral ook tactisch inzicht. Met oog voor het stukje strand waar de kloot nog kan doorrollen in plaats van in het gulle zand te ploffen.

Uiteindelijk bleek het team van zeer ervaren spelers uit Oost Nederland, waaronder zangeres Marga Bult, toch de winnaars te zijn. Bij de prijsuitreiking kreeg Noordwijker Arjan van den Akker de begeerde 'belt' en de titel ' individueel'. Gastheer Stefan Stokkermans kondigde direct een tegenbezoek van het Westelijk team aan in het Twentse land. Tijdens het zogenaamde Twente Bal komen dan hopelijk opnieuw duurzame verbindingen tot stand tussen vooruitstrevende Twentenaren en 'de rest van Nederland'. Dat althans is de doelstelling van de gelijknamige stichting die dit jaarlijkse evenement organiseert. In Noordwijk bleek dat aan die doelstelling, zowel in de wedstrijd als tijdens de bijbehorende lunch, zeker werd voldaan.

Uit de krant