Afbeelding

Handhaven

Algemeen

We staan bijna aan de geboorte van een nieuwe lokale toekomst. Schaalvergroting wordt ons opgedrongen door de overheden. Bepaald niet omdat dit de mensen zoveel gelukkiger zal maken. Welnee! We weten inmiddels wel beter.

Onder het mom van democratie, burgerparticipatie en medezeggenschap worden we alleen maar machtelozer gemaakt. Want het gaat heus niet om het geluk van de dorpelingen. Het gaat erom dat het bestuurders, en in hun kielzog uitvoerders van genomen beslissingen, gelukkiger maakt. De uitvoerders van beslissingen zijn onze ambtenaren en dat is natuurlijk de belangrijkste macht in de samenleving. Terwijl het voor de echte bestuurders, ik bedoel dan op landelijk en provinciaal niveau, in belangrijke mate gaat om meer praktisch werken zonder de lastige inmenging van de veeleisende burgers, krijgen we er op lokaal niveau nu ook mee te maken. Ik maakte er verleden week al melding van, gemeenteraadsleden vinden het o zo leuk om de landelijke politiek te imiteren. Met alle gevolgen van dien. Zo hebben de gemeenteraadsleden beslist dat wij ons moeten laten controleren door de Omgevingsdienst West Holland. De lokale macht van ooit is aan hen weggegeven. Aan uitvoerende ambtenaren die tot onbegrip van velen, in hun gemiddeld 24-urige werkweek, het ons 7 dagen per week, 24 uur per dag, onnodig lastig maken. En in de wijken zijn het de 'scootertjes' die harteloos en zonder enig begrip voor ervaring, historie en verdiensten, en zo ik regelmatig verneem, ook vaak tot ergernis van ons democratisch gekozen volksvertegenwoordigers, de schoolmeesters uithangen.

Maar deze mensen zijn er gekomen omdat onze democratisch gekozen volksvertegenwoordigers in al hun wijsheid hiervoor hebben gekozen. Dezelfden die kozen voor één fusiegemeente Noordwijk. Maar er is wel een maar. Want met de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in zicht, het plotseling van belang dat de eigen karakters van de 4 kernen (De Zilk, Noordwijkerhout-dorp, Binnen en Zee) wel gehandhaafd dienen te worden. Klinkt allemaal leuk maar is bepaald niet realistisch te noemen.
Allereerst moet je bestuurlijk gezien natuurlijk streven naar een éénheid. Niet 4 belangen maar de gezamenlijke belangen zichtbaar maken. En bovendien zal het bijvoorbeeld de controleurs van de Omgevingsdienst en zelfs 'de scootertjes' worst zijn wat de karakters van de kernen zijn vanuit de historie. Kom op zeg! Die worden toch niet ineens net zo normaal als Zilkers of net zo optimistisch als de Binders. Welnee. Die zullen daar allemaal lak aan hebben en gewoon op de reeds ingeslagen weg van 'wie niet horen wil moet maar voelen', doorgaan. Neem van mij aan, die zullen de menselijk maat gewoon laten voor wat het is. Die hebben schijt aan karakters en historie van dorpskernen en lak aan menselijke maat. Let op mijn woorden, die ODWH en 'de scootertjes' gaan nog strenger handhaven. Ook in Noordwijkerhout en de Zilk. Gewoon, om lekker te kunnen handhaven.

Uit de krant