Na bergen kritiek en jaren van beloftes gaat de Atlantikwall nog deze zomer van het Jeroensplein verdwijnen. | WS
Na bergen kritiek en jaren van beloftes gaat de Atlantikwall nog deze zomer van het Jeroensplein verdwijnen. | WS

Jeroensplein gaat in juni op de schop

Algemeen

Na de installatie van het huidige college van B&W beloofde men dat het Jeroensplein, met de veel bekritiseerde betonnen palen, snel op de schop zou gaan. Nu is er een concreet voorstel te lezen in een tussenrapportage over de Centrumvisie Noordwijk binnen.

Het Jeroensplein kent inmiddels een geschiedenis. Bij de aanpak 10 jaar geleden, dacht men nog dat het Jeroensplein een plek zou worden à la de Dam in Amsterdam, waar drommen winkelstraatbezoekers na het inladen van de boodschappen zouden flaneren en waar ze ook nog eens op het terras van het verrezen Grand Café een kopje koffie zouden drinken. De bestrating werd aangelegd door straatmakers met speciale ervaring in mozaïekbestrating, naar Noordwijk gehaald uit het verre Portugal. Deze bestrating werd uitgevoerd in schelppatronen met grove vierkante stenen. De verkeersveiligheid moest worden gewaarborgd door lompe betonen palen. Na het maandenlange ongemak van onbereikbaarheid was er een sfeertje van 'eindelijk klaar en best mooi'. Maar al gauw kwam felle kritiek los. Omwonenden en bejaarden, soms met rolstoel of rollator, hadden veel moeite zich daar voort te bewegen. Voor fietsers en dames met modieus schoeisel was het ook niet erg comfortabel. De betonnen palen waren direct onderwerp van heftige discussies. Van flaneren kon geen sprake zijn en voor het geplande grand café vond men nooit een exploitant. En het evenementenplein is, door ongunstige ligging en gebrek aan sfeer, nauwelijks als zodanig in gebruik geweest.


Nieuwe plannen

Onder maatschappelijke druk moet het college het opnieuw gaan inrichten. Maar het blijkt geen eenvoudige opgave. Opnieuw helemaal op de schop blijkt praktisch en financieel niet haalbaar.
Bureau Droogh, Trommelen en partners had eerder al een leidraad geproduceerd waarlangs men op termijn tot de verbeteringen komt. De gemeenteraad heeft het college daarna opdracht gegeven om uiterlijk in juni van dit jaar met concrete plannen te komen. Over het verplaatsen weekmarkt,het opheffen ongewenste barrières, het verlevendigen van het Jeroensplein, het verbinden van winkelgebied met historische dorpskern plus het optimaliseren van de verkeerscirculatie en het parkeren.
Daarbij is er de bestuursopdracht om middels maatregelen de koopkracht in de Kerkstraat te vergroten en een visie te presenteren betreffende samenhang tussen marktpotentie en centrumfunctie. In de omgevingsvisie leest men de opdracht om de sfeer, de levensvatbaarheid en de bereikbaarheid, in en rondom de Kerkstraat, te optimaliseren. De ontwikkeling van een 2e supermarkt en het verplaatsen van de weekmarkt zijn belangrijke onderdelen.
Het probleem, hoe een goede bereikbaarheid kan worden gekoppeld aan een veilige verkeerscirculatie en de bereikbaarheid van de diverse parkeerplekken, lijkt onoplosbaar groot.


Jeroensplein

Wat betreft het Jeroensplein blijkt, dat het eerder toegezegde vervangen van een deel van de palen, opnieuw is uitgesteld. Het is volgens het college beter om te komen tot een integrale herinrichting. Waarbij het vooral gaat om enkele bijzondere aandachtspunten. Zoals het vergroenen van het plein met bomen en kruiden in boomeilanden, het plaatsen van zitmuurtjes, de aanpak van parkeeroverlast en, niet in de laatste plaats dus, het vervangen van de palen door verzonken noppen. Hierbij is er dan direct de vraag hoe de veiligheid van de weggebruikers kan worden gewaarborgd. Want van een praktische herinrichting van het wegdek blijkt geen sprake. De oude wegdekstructuur zonder het aangeven in de bestrating van een scheiding tussen voetpaden, fietsverkeer en autoverkeer, blijft opvallend genoeg gehandhaafd.

Maar er is uiteindelijk goed nieuws. Want vanaf juni van dit jaar zal het Jeroensplein wel degelijk opnieuw worden ingericht. Daarnaast zullen, de dan gekozen oplossingen voor het fietsparkeren in het Kerkstraatgebied, worden uitgevoerd.

Uit de krant