Raadsleden uit Noordwijk en Noordwijkerhout werken al aan een gezamenlijke toekomst. | Foto: WS
Raadsleden uit Noordwijk en Noordwijkerhout werken al aan een gezamenlijke toekomst. | Foto: WS

Werkwijze nieuwe raad geeft aanleiding tot discussie

Algemeen

De raadsgroep fusie hield opnieuw een bijeenkomst. Deze keer in de Noordwijkse raadzaal. De diverse fractievoorzitters brengen in deze raadsgroep de politieke standpunten van de diverse partijen in.

De komende fusie houdt de politiek meer bezig dan actuele ontwikkelingen. En door de werkgroepen werd hierover in de vergadering verslag uitgebracht.

Fractievoorzitter Taetske Visser (Puur), tevens voorzitter van deze vergaderingen, herinnerde na de opening aan een gezamenlijke bijeenkomst van ambtenaren en raadsleden. Ze noemde dat een hele waardevolle bijeenkomst en riep op dit nog eens te herhalen. Zij werd op haar wenken bedient want zo'n bijeenkomst werd al op de kalender geplaatst. Sjaak van de Berg (NZ Lokaal) kon namens zijn 'werkgroep griffie' meedelen dat een nieuwe griffier/kwartiermaker waarschijnlijk in april al kan worden aangesteld, waarna die dan ook direct aan de slag kan gaan.

Ook de communicatie kreeg volop aandacht. In de toekomst zullen commissievergaderingen en raadsvergaderingen worden geregistreerd met beeld en geluid. En het debat gaat niet meer met elkaar aan tafel plaats vinden maar, net als in de Tweede Kamer, met de wethouder achter een katheder en met één interruptiemicrofoon. Men wil veel aandacht besteden aan de regie zodat het aantrekkelijk wordt voor radioluisteraar en tv-kijker.


Logo

Een andere discussie was er even toen Peter van Bockhove (LSN) pleitte voor meer professionaliteit bij de keuze van een nieuw gemeentelogo. Hij hekelde het logo dat nu gebruikt is bij de fusiecommunicatie, de zogenaamde vlinder. Hij benoemde het belang van een goed logo maar vond nauwelijks gehoor. Inmiddels zijn er 14 lokale ontwerpers bereid te strijden in een uitgeschreven wedstrijd. De ambtelijke afdelingen communicatie zullen daaruit 5 logo's selecteren. Vervolgens kunnen inwoners van Noordwijk en Noordwijkerhout zich tot 14 april aanmelden als lid van de publieksjury. Intussen komt er dan opnieuw een selectie om de 2 fraaiste logo's aan te wijzen. Tijdens een openbare bijeenkomst wordt het winnende logo gekozen.


Werkwijze

Dirk Klinkenberg (PUUR) had namens de werkgroep 'werkwijze gemeenteraad' meer tijd nodig om de bevindingen duidelijk te maken. Hij maakte melding van werkbezoeken aan Heerhugowaard, Hollandse Kroon, Houten en Zeist en van een bezoek van buurman Teylingen. Allemaal om hun werkwijze onder de loep te nemen. De wens in toekomstig Noordwijk is volgens de werkgroep dat inwoners, raadsleden, ambtenaren en burgemeester en wethouders zoveel mogelijk bij de besluitvorming worden betrokken.
Er kwam het voorstel om straks drie keer per maand in een vaste cyclus op een vaste avond te vergaderen. Eerst een informatieve avond met bewoners en belanghebbenden. Die is dan niet gebonden aan een vaste locatie maar zal op diverse plekken in de gemeente plaats vinden. Op een tweede avond komt alleen de politiek aan de beurt met onderling debat en meningsvorming. En ten slotte de beslissende besluitvorming in een gemeenteraadsvergadering. Een behoorlijke discussie ontstond over de mogelijkheid, die er bij de raadsfracties moet blijven, om juist in de raadsvergadering het debat te voeren. Taetske Visser waarschuwde voor de situatie dat de raadsfracties slechts ter vergadering komen om hamerslagen af te tikken.

De inbreng van burgemeester Rijpstra was opvallend. Ook hij waarschuwde voor een toekomst met raadsleden als stemvee. Hij pleitte juist voor deelname van raadsleden in de commissies en het afschaffen van commissieleden. Omdat volgens hem de gekozen volksvertegenwoordigers, dus de raadsleden, in de gemeenteraad als het hoogste orgaan, politieke beslissingen dienen te nemen. Daarbij wilde hij professionals als fractieondersteuning aanstellen. Waardoor dan de kwaliteit van debat en besluitvorming verhoogd wordt. Veranderingen die bepaald niet door iedereen werden gewaardeerd.

Uit de krant