Afbeelding

Bijdehandje spelen

Algemeen

De Noordwijkse gemeenteraad. Het zal nog even een onderwerp zijn. Terwijl ik dit aan mijn toetsenbord toevertrouw, meldt een dame van WNL op de Tv: 'Wethouders moeten beter worden gescreend om corruptie tegen te gaan'. Ze moeten een basistest afleggen waaruit hun eerlijkheid moet blijken. Ik realiseer me dat ik met grote ogen naar het scherm kijk. Zou zij iets meer weten over ons BING-rapport? Maar ik besef direct dat Noordwijk wel een bijzondere gemeente is maar niet als landelijk voorbeeld zal fungeren. Hoewel de laatst gehouden raadsvergadering mogelijk toch wel weer aanleiding geeft.

Nadat er in deze column werd geschreven over het meten met 2 maten bij nieuwbouwontwikkelingen en sociale woningen, kwam er zowaar een reactie in de raad. De verantwoordelijke wethouder werd heel voorzichtig aan de tand gevoeld. Waarbij zijn de wazige antwoorden als zoete koek werden geslikt. Nu weet ik wel dat de gemeenteraad in dit verband boter op het hoofd heeft. Omdat zij simpel bij het kruisje hebben getekend toen de wethouder met dat voorstel kwam. De bevriende ontwikkelaar zag kans zijn plannen er door te krijgen. Hem treft dan ook geen enkele blaam. De gemeenteraad wel. Die geloofde de wethouder op zijn blauwe ogen. Ja, ook die dames en heren die fel reageren als het anderen ontwikkelaars betreft.
En ook deze week nam men heel simpel genoegen met de verklaring dat de genoemde ontwikkelaar zijn best doet om 'ergens' te compenseren. Niks harde toezeggingen, niks mea culpa. Opnieuw het liefdevolle vertrouwen en de begrijpende blikken richting de op trouwe hondenogen lijkende kijkers van de wethouder. Je moet de humor er maar van inzien. Die zelfde humor die ik ervaar wanneer er rechtse reacties komen op de inbreng van links. Wethouder personeelszaken werd door een 'bijdehandje' het vuur aan de schenen gelegd. Onze ervaren rot in de Noordwijkse politiek waakt over de belangen van de belastingbetaler en dus neemt hij niet klakkeloos personeel aan. Hij kiest in goed overleg met zijn collega in Noordwijkerhout voor praktische oplossingen die er voor zorgen dat straks per 1 januari 2019 in het nieuwe Noordwijk met een schone lei kan worden begonnen. Daarbij wordt de reeds in dienst zijnde, mogelijke overbodig wordende ambtenaren, de kans geboden om in een andere positie toch mee te blijven doen.
De vragensteller, die pleitte voor vaste aanstellingen, dacht stellig dat zijn inbreng schriftelijk verduidelijkt moest worden. Maar 'wethouder ervaring' wees dit, zichtbaar geïrriteerd, van de hand: 'Geen sprake van! We doen het zo en niet anders!'. Kijk dat bedoel ik nou. Niks interessant doen. Gewoon praktische politiek bedrijven. Daar hou ik van. En met mij de echte Noordwijkers, waarvan er velen positief zijn over de fusie en zeggen dat zij behoorlijk meer vertrouwen hebben in de linkse en rechtse Noordwijkerhouters, die 'bijdehandje spelen' bepaald niet kennen.

Uit de krant