Afbeelding

Plenaire behandeling fusiewet

Algemeen

De Tweede Kamer zal volgende maand een uitspraak doen over de wet die de herindeling van Noordwijkerhout en Noordwijk definitief maakt. De plenaire vergadering is voorlopig op de agenda gezet voor de week van 17 april.

Door Piet de Boer

Alleen een paar oppositiepartijen stelden vragen over het fusievoorstel in de 'Nota naar aanleiding an het verslag'(6 maart 2018). De Socialistische Partij (SP) heeft vragen over de urgentie van de fusie en de bestuurskracht van de nieuwe gemeente. Groen Links vraagt zich ook af hoe de ''inwoners, maatschappelijke organisaties en de lokale politiek (. . .) betrokken is geweest bij de totstandkoming van het voorstel tot gemeentelijke herindeling.'' De SP vraagt zich ook af of er ''een meerderheid van de bewoners'' voor de herindeling was. Zo niet waarom dan afgezien is van een burgerraadpleging. Het lijkt erop volgens de SP, dat de uitdagingen van kleine gemeenten (zoals de decentralisaties) leidt tot ''gedwongen herindelingen''.

De vragen van de oppositie partijen zullen geen aardverschuiving teweeg brengen. Of er nog iets verandert aan het wetsvoorstel is bijna uitgesloten. VVD, D66, CDA en ChristenUnie keuren de fusie goed tussen Noordwijkerhout en Noordwijk. Dat betekent een meerderheid voor dit wetsvoorstel van de regering.

Uit de krant