Zaag in zieke kastanjes | de Noordwijker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225488&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo denoordwijker.nl
De gezichtsbepalende kastanjes zijn verdwenen omdat een ziekte de kap noodzakelijk maakte. | Foto: WS
De gezichtsbepalende kastanjes zijn verdwenen omdat een ziekte de kap noodzakelijk maakte. | Foto: WS

Zaag in zieke kastanjes

Het zal trouwe bezoekers aan Noordwijk en ook heel veel dorpsgenoten zeker zijn opgevallen. De gezichtsbepalende kastanjebomen, nabij het kruispunt Gooweg/van de Mortelstraat werden deze week rücksichtslos verwijderd.

Het betrof hier de imponerende rode paardenkastanje, een kruising van de witbloeiende Aesculus hippocastanum met de roodbloeiende Aesculus pavia. Het is een soort die wel meer dan 150 jaar oud kan worden maar wat gevoelig blijkt voor diverse ziekten.

Al eerder werden er op de plek voor de katholieke begraafplaats twee kastanjebomen verwijdert vanwege een mogelijke gevaarlijke situatie. Bij de laatste storm waaiden er van de overgebleven exemplaren grote takken af. Het werd dus duidelijk dat heel snel kappen noodzakelijk was.

Enorme machines deden deze week in rap tempo hun verwoestende werk. Veel oudere Noordwijkers ging dit aan het hart. Maar zullen wel begrip hebben dat vanuit veiligheidsoverwegingen hiertoe werd besloten. Want het risico op het uitbreken van takken of het omwaaien van de boom bleek, ook al gezien de nabijheid van de verkeerswegen, onaanvaardbaar groot te zijn geworden.

Op de gemeentelijke website lezen we: 'Uit controle is gebleken dat de bomen qua conditie hard achteruit zijn gegaan. De betreffende bomen hadden alle drie een slechte tot matige conditie. Door uitzakkende gesteltakken, terugval van de kroon en aanwezigheid van de kastanjebloedingsziekte hadden deze bomen een slechte toekomstverwachting'. Dit geval blijkt bepaald niet uniek want overal in Nederland worden de paardenkastanjes bedreigd door de kastanjebloedingsziekte. De bomen krijgen bruine vlekken op de stam en bloeden donker vocht. De aantasting leidt al snel tot baststerfte en uiteindelijk tot sterfte van de bomen.

De gemeente gaat ter plaatse wel nieuwe bomen planten. Welke boomsoort als vervanging zullen worden geplant is nu nog onduidelijk. Daarover zegt de gemeente Noordwijk slechts: 'Ten minste drie nieuwe bomen van een groter formaat zullen in het najaar van 2018 of mogelijk in het voorjaar 2019 worden aangeplant.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225488&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>