Buiten onder de sterrenhemel bij de telescoop: burgemeester Gerrit Goedhart, burgemeester Jan Rijpstra, Henny en IJsbrand van Straalen.
Buiten onder de sterrenhemel bij de telescoop: burgemeester Gerrit Goedhart, burgemeester Jan Rijpstra, Henny en IJsbrand van Straalen. Foto: Piet de Boer

Burgemeesters pakken telescoop bij de sterrenwacht in De Zilk

Algemeen

sterren ♦ Burgemeesters Gerrit Goedhart en Jan Rijpstra (Noordwijk) keken zondag 25 februari naar de sterren en de maan bij sterrenwacht Foucault in De Zilk.

Door Piet de Boer

Het was ideaal kijkweer in het weekend van de jaarlijkse Sterrenkijkdagen. Geen wolkje aan de lucht. Henny en IJsbrand van Straalen verwelkomen de beide burgemeesters hartelijk. De burgervaders werden vergezeld door de directeur van Space expo en de projectleider van City of space. De bezoekers klommen op een trapje en keken met een professionele sterrenkijker naar de maan. Het oppervlak met de vele kraters was haarscherp te zien. Diep zijn de kuilen niet. Enkele honderden meters, relativeert IJsbrand. En de kleur van de maan? Wit, blauw? Stoffig grijs? Nee, diep zwart, zegt Henny. En de toekomst? Er gaat veel veranderen. De burgemeesters kijken via de telescoop naar de sterrenhemel. Wat staat er in de sterren geschreven? Rijpstra en Goedhart 'zien sterren twinkelen'. Dat gaat wel goed komen met de fusie en de City of Space!

Uit de krant