De nieuwe supermarkt inclusief versmarkt komt in een opvallend gebouw met de entree op de hoek van Maarten Kruytstraat en A.v. Royenstraat.
De nieuwe supermarkt inclusief versmarkt komt in een opvallend gebouw met de entree op de hoek van Maarten Kruytstraat en A.v. Royenstraat.

Herontwikkeling Maarten Kruytstraat lijkt aanstaande

Algemeen

In de komende raadsvergadering lijkt er niet meer gedebatteerd te gaan worden over de herontwikkeling van het parkeerterrein aan de Maarten Kruytstraat. Al lange tijd geleden waren er de eerste initiatieven. De allereerste 14 jaar geleden met als gevolg veel debatten, protesterende Noordwijkers en het afhaken van potentiële ontwikkelaars.

De theoretische boekwaarde werd een lodenlast voor de wethouder financiën en dus ontstond de noodzaak om snel te ontwikkelen. Maar het hele gebied rondom Hoofdstraat kwam hierbij ter discussie. En met name de parkeerdruk in de omgeving, de noodzakelijke bereikbaarheid van het winkelgebied, de infrastructuur van het wegennet en vooral ook de ontwikkeling van het Jan Kroonsplein, werden er nadrukkelijk bij betrokken.

Uiteindelijk werd in 2014 een partij gevonden die aan de verschillende voorwaarden zou willen voldoen. Dat was Hoorne BV die aan het college kenbaar maakte de Vomar aan de Bomstraat te willen verplaatsen naar de Maarten Kruytstraat. Het gevolg was een langdurige politieke maar ook publieke discussie omdat de gevolgen groot zijn. Vorig jaar kwam er een principe overeenkomst op tafel. Nu wordt de gemeenteraad gevraagd om in te stemmen met het vrijgeven van het voorontwerp bestemmingsplan Maarten Kruytstraat voor inspraak en overleg met overheidsinstanties.


Coördinatieregeling

Voor de verder ontwikkeling volgt men de planologische procedure, een zogenaamde coördinatieregeling. Hierbij loopt de aanvraag omgevingsvergunning gelijk op met het ontwerp bestemmingsplan. Wat pas kan worden opgesteld na de presentatie van het voorontwerp bestemmingsplan. Beide documenten worden in deze procedure tegelijkertijd ter inzage gelegd. Indien het bestemmingsplan daarna door de gemeenteraad zou worden vastgesteld wordt de omgevingsvergunning verleend. Voor bezwaarmakers allereerst de gelegenheid om zienswijzen in te dienen en na vaststelling nog de kans om naar de Raad van State te gaan.

Waarschijnlijk naar aanleiding van de grote problemen rondom het Palaceplein is door het college de grootste zorgvuldigheid betracht. Veel overleg, veel inbreng van belanghebbenden en deskundigen en bovendien een extra controle van het hele voorontwerpbestemmingsplan.
Heel erg belangrijk zijn natuurlijk de milieuaspecten zoals bodem, geluid, lucht, externe veiligheid, bedrijven en milieuzonering, natuur en ecologie en archeologie. De effectrapportages zijn voorgelegd aan de ODWH die er zijn goedkeuring aan gaf. Zoals bij deze ontwikkelingen vaak noodzakelijk is werd ook hier een anterieure overeenkomst opgesteld. Die is echter alleen vertrouwelijk toegezonden aan de raad en deze wordt voor de Noordwijkers verborgen gehouden.


Parkeeroplossingen

De oplossing van het parkeerprobleem blijkt nog wel een puntje te zijn. Omdat ter plekke niet aan de parkeereis kan worden voldaan. Met kunst en vliegwerk zijn oplossingen bedacht. Zoals het betrekken van parkeermogelijkheden bij het Jan Kroonsplein, de Haakgarage en daarnaast nog de mogelijkheid tot afkopen van parkeerplaatsen met een bedrag van € 25.000,- per parkeerplaats.
Wat dit allemaal kan betekenen wanneer er andere projecten gaan worden ontwikkelt blijft nog even onduidelijk. Vanuit de NOV werd positief gereageerd op de plannen. De Hoofdstraatwinkeliers zien kansen en kijken verlangend uit naar de komst van de nieuwe super en versmarkt. Wel pleit men voor bovengrondse parkeervoorzieningen dat voor 'even snel een boodschap doen' volgens deskundigen van groot belang zal zijn.
Het college verlangt van de gemeenteraad dat zij nu eindelijk een besluit neemt. Hoewel het niet als hamerstuk is geagendeerd en er dus mogelijk nog wel kanttekeningen zullen worden gemaakt, lijkt dit ook noodzakelijk voor het imago van een betrouwbare overheid.

Uit de krant