Afbeelding

Ik weet het zo net niet

Algemeen

Terwijl in het land de verkiezingskoorts de gemeentelijk politiek opwarmt is het in het Noordwijkse nog akelig stil. De naar aanleiding van de op handen zijnde fusie, en de daardoor uitgestelde lokale populariteitswedstrijd, groeit langzaam maar zeker mijn nieuwsgierigheid.

De vraag is ook: wat zullen er deze keer voor marketingtools in de strijd worden geworpen? Want dat is in Noordwijk de laatste keren heel nadrukkelijk duidelijk geworden. Het draait in de strijd om de macht bepaald niet meer om idealistische doelstellingen. Het gaat niet meer om het vertegenwoordigen van lokale principiële kiezers, zeker niet om herkenbare partijpolitiek en al helemaal niet om een strijd met open vizier met als inzet verkiezingsprogramma's. Sterker, eigenlijk gaat het helemaal nergens meer over. Maar 'marketing', dat is het sleutelwoord van deze tijd.
Ik voorspel, in navolging van de landelijke trend zal populisme hoogtij vieren. En zowel in Noordwijk als Noordwijkerhout en in de Zilk zal het gaan om de partijen die 'marketing' inzetten in hun campagne. Ik kijk om mij heen en zie het overal. De lokalen, niet gedwarsboomd door streng bewaakte politieke normen en waarden, zijn zo herkenbaar.
Ten zuiden van mij hoor ik de indringende leuzen van 'Kies Katwijk' die zich beconcurreerd weten door 'Hart voor Katwijk'. Zij beloven net als iedereen: 'We luisteren naar de burger, we doen wat we beloven en we zeggen waar het op staat'. De Lokalen, de partij van Meester Bol, bepleiten nadrukkelijk de sluiting van hun geldverslindende bibliotheek. We zien ook daar weer een nieuwkomer: DURF, een lokale partij, zoals ze het zelf noemen: 'nieuw rechts'.
Het werkt op mijn zenuwen. Want wat zal ons in Noordwijk dan wel niet te wachten staan. Als in Katwijk de 'ongelovigen' toeslaan dan zullen we daar in 'Groot Noordwijk' zeker niet aan ontkomen. Vorige verkiezingen maakte we kennis met de quick start van Noordwijk Zelfstandig. In no time veroverde men 2 zetels. De verkiezingswinst ging naar PUUR. Maar de vraag rijst of daar de gelederen gesloten blijven nadat de fractie, geheel tegen de visie van de partijvoorzitter in, de verkiezingsbelofte van zelfstandig blijven verloochende, en koos voor burgemeester Goedhart en zijn fusie. Zal dat effect hebben op Noordwijkerhouters die PUUR de macht in de nieuwe gemeenteraad wel gunnen? Ik weet het zo net niet! En dan natuurlijk Lijst Salman Noordwijk. Zal het langdurige gevecht tegen de fusie van Raymond Don Quichotte met op de achtergrond Dennis Sancho Panza indruk hebben gemaakt bij veel Noordwijkerhouters? Ik weet het zo net niet! En dan, zou er de kans zijn dat NZ Lokaal het lokale Noordwijk adopteert zodat NNZ Lokaal ontstaat. Noordwijk, Noordwijkerhout en de Zilk Lokaal, een grote groep. Het kan nog gekker: Puur NNZ Lokaal, de variatie waarbij er ruimte komt voor nog een periode Gerben in de lokale sportpolitiek. Tja, het zou zo maar kunnen…

Uit de krant