Links vooraan loco-burgemeester van Noordwijk Gerben van Duin met naast hem Gerrit Goedhart. | Foto: Piet de Boer
Links vooraan loco-burgemeester van Noordwijk Gerben van Duin met naast hem Gerrit Goedhart. | Foto: Piet de Boer Foto: piet de boer

Hoe zijn de inwoners geraadpleegd?

Algemeen

Raymond Salman, burgemeester Gerrit Goedhart en loco-burgemeester en wethouder Gerben van Duin waren 31 januari in de Tweede Kamer in Den Haag voor een hoorzitting. Zes kamerleden van SP, GroenLinks, 50+, VVD, D66 en SGP hoorden de verhalen van beide partijen aan. Voor het zomerreces van dit jaar wordt het fusievoorstel behandeld in beide kamers en valt er een fusiebeslissing.

Door Piet de Boer

Noordwijkerhout en Noordwijk zaten in de groep fusiegemeenten met weinig tot geen hobbels. In Noordwijkerhout is geen actiegroep tegen de fusie maar in Noordwijk wel. Raymond Salman is de belangrijkste tegenstander met zijn Initiatiefgroep Referendum Tegen Samenvoeging. Zijn kritiek is dat de burgers niet gehoord zijn. Ze zijn ''subtiel buitenspel gezet''. ''Er zijn trucs gebruikt om de burgers buiten de besluitvorming te houden''. Bij de verkiezingen van 2014 waren de meeste politieke partijen voor blijvende zelfstandigheid en tegen fusie met wie dan ook. Zowel in Noordwijk als Noordwijkerhout. Ook de coalitie-akkoorden van beide plaatsen gaan uit van de status quo: zelfstandigheid. Samenwerking werd toegejuicht maar het F-woord was taboe. In juli 2017 werd 'plotseling' de fusieverkering en ondertrouw beklonken.

Burgers

Het grootste bezwaar van Salman is dat de burgers niet gehoord zijn en hun mening niet gemeten is. Er is geen referendum gehouden in Noordwijk en geen draagvlakmeting in Noordwijkerhout.

Noordwijkerhout heeft namelijk geen verordening om een referendum te organiseren. Het voorstel van NZLokaal voor de meting werd in de laatste raadsvergadering, onder andere door de coalitiepartijen, naar de prullenbak verwezen. Van de zes kamerleden kwamen vooral vragen over het draagvlak. Hoe stemden de raadsleden en hoe is de mening van de burgers gemeten? vroeg SP-er Ronald Raak. Burgers moeten het laatste woord hebben, vindt hij. En waarom moet er eigenlijk gefuseerd worden? De oude argumenten gingen weer over tafel.

De omgevingswet die er aan komt in 2019 en de drie decentralisaties. De ambtenaren kunnen al het werk niet meer aan. Het initiatief voor fusie komt niet van onderop, geeft Goedhart toe.

30 minuten

Volgens Van Duin zijn de bevolking en 'stakeholders' wel geconsulteerd. Maar tot veel emoties heeft de fusie ook niet geleid, vertelt Goedhart. Geen positieve maar ook geen negatieve. Volgens hem is 54 procent van het burgerpanel voor fusie ''als er redenen voor zijn''.

Na een half uur was de hoorzitting voorbij. De kleine groep uit Noordwijk en Noordwijkerhout verliet de Thorbeckezaal waar opnieuw twee gemeenten gehoord werden. Van Duin en Goedhart hadden een goed gevoel over hun optreden. Salman blijft strijden, kondigde hij aan.

Het verslag van de hoorzitting gaat naar de Tweede Kamer om te beoordelen of een debat in de Kamer noodzakelijk is. En daarna naar de Eerste Kamer. Dan zijn er nog vijf tot zes maanden om het nieuwe schip te water te laten.

Uit de krant