Wethouder Barnhoorn lag onder vuur over salarissen en voorwaarden bij de oprichting van het Economic Board.
Wethouder Barnhoorn lag onder vuur over salarissen en voorwaarden bij de oprichting van het Economic Board.

Politiek is kritisch over voorstellen Economic Board

Algemeen

De voorbereiding voor het Economic Board voor Duin- en Bollenstreek is van start. Dit Board verenigt de drie O's die staan Overheid, Ondernemers en Onderwijs. Het orgaan is in het leven geroepen om de achtergebleven economische ontwikkelingen van Duin- en Bollenstreek nu snel te bevorderen. Er blijkt een extern bureau nodig om geschikte kandidaten te zoeken voor zowel voor de functie van lid van dit board als voor het voorzitterschap ervan.

Nadat dit is afgerond zullen de vijf gemeenten de leden van de Economic Board benoemen bij de oprichting van de stichting. Het stichtingsbestuur stelt dan een begroting vast voor 2018 die wordt ingediend bij de vijf gemeenten. Vervolgens moet een exploitatieovereenkomst worden gesloten met de Stichting Economic Board voor besteding in 2018 van beschikbare middelen. Waarna de board aan de slag kan gaan en per 2018 operationeel is. De Noordwijkse politiek werd gevraagd akkoord te gaan met voorstellen van de 5 wethouders economische zaken verwoord in concept-statuten.


Rijpstra-norm

Geschikte kandidaten voor de functie van lid van het board en voor het voorzitterschap blijken dus duur betaalde krachten te moeten worden. Juist bij dat laatste plaatste een belangrijk deel van de Noordwijkse gemeenteraad een kanttekening en hield daarbij een slag om de arm. Want in Noordwijk vreest men dat de personeelskosten hierbij geweldig uit de hand kunnen gaan lopen. Omdat dit in de ontwerpstatuten volgens enkele raadsfracties niet duidelijk is verwoord.
Zo was de zogenaamde Balkenende-norm, het maximumsalaris van niet minder dan € 187.000,- onderwerp van de discussie. Dick Gutlich (D66) stelde dit nadrukkelijk aan de orde. Wiersema (PvdA/GL) vond daarna een zogenaamde Rijpstra-norm (€ 96000,- jaarsalaris volgens het ministerie) veel acceptabeler.

Onzekerheden

Theo Alkemade (CDA) en Arjan van den Akker (PUUR) zetten behoorlijke vraagtekens bij de voorgestelde statuten. Alkemade zag heel graag een aantal zaken verduidelijkt. 'Wij willen beslist een goede menging van bestuurders en ondernemers in dit Economic Board' liet hij weten. Hij vroeg zich ook af: 'Hoe gaan we het doen als een gemeente binnen de 4 jaar er uit wil stappen?'
Van den Akker zag ook een aantal onzekerheden opdoemen. Hij noemde de teksten behoorlijk vrijblijvend. 'Laten we in ieder geval de vage omschrijvingen van 'trachten, geloven en hopen' vervangen door een meer daadkrachtige zoals 'doen', stelde hij voor. Bovendien verwachtte hij een betere omschrijving van de taakverdeling. Ook daar was het hem te soft omschreven. 'Als er een case succesvol is afgerond is het klaar en moet hij ook van tafel' meende hij. Ook legde hij meer verantwoording bij het bedrijfsleven: 'Zij zijn de spil waar het om draait. Natuurlijk moeten wij als overheid de voorwaarden scheppen voor een goede en daadkrachtige uitvoering van het aanjagen van de economie. Maar wel met het principe: de overheid maakt het mogelijk maar de ondernemers moeten het doen. Het bedrijfsleven moet duidelijk de trekker zijn.'


Felle reactie

Barnhoorn stelde vast dat hij bij bedenkingen er maar één echt had gehoord en dat was de salariëring. Van den Akker reageerde fel: 'dan heeft u mij niet goed gehoord'. Waarna hij de hierboven omschreven inbreng nog eens herhaalde. Wethouder Barnhoorn zegde daarna toe dit alles in een raadsvoorstel op te nemen.

Barnhoorn legde verder uit dat de lokale politiek op de hoogte wordt gebracht van alle wensen en bedenkingen die vanuit de streek zijn binnengekomen Die zullen na te zijn besproken al of niet worden verwerkt in de oprichtingsakten welke worden voorbereid door portefeuillehouders. Als die gezamenlijk akkoord gaan wordt het vastgesteld in de colleges. Dan worden de gemeenteraden hierover slechts geïnformeerd. Per jaar wordt echter wel aan de raden een begroting ter goedkeuring voorgelegd.

Uit de krant