Tom Broekhuizen (8) onderweg naar de 2-0. | Foto: Johanna Wever

SJC verspeelt voorsprong tegen Heerenveen: 2-2

Algemeen

Het leek allemaal voorspoedig te gaan. Met voor de rust een dominant spelend SJC. En een zeer matig Heerenveen wat nauwelijks gevaarlijk bleek te zijn. Maar nadat het laatste fluitsignaal had geklonken was het 2-2 en dus puntenverlies. Plus het feit dat 2 rode kaarten hun weerslag zullen hebben op de komende wedstrijden.

SJC begon goed aan de wedstrijd. Met combinatievoetbal over veel schijven werd Heerenveen terug gedrongen. De matig presterende Friezen vreesden natuurlijk de koploper. En zij probeerden met 5 mensen op lijn, plus stevig ingrijpen, de aanvalsdrift van SJC af te stoppen. Toch waren er direct al mogelijkheden waaronder een aanval waarbij Timo Ruigrok het 16 metergebied in kon slalommen. De ruwe charge waarmee hij naar de grond werd gewerkt was in de ogen van het publiek een zuivere penalty maar de scheidsrechter besliste anders.

Voorsprong

Toch was er binnen de minuut wel een prachtige 1-0 via Marvin Sloos. De rechtsback zag kans om, na een diep bal van Verhoek en mis tasten van een verdediger, met een diagonaal schot de keeper het nakijken te geven. Gesteund door deze voorsprong kon SJC verder op zoek naar doelpunten. Vooral omdat Heerenveen niet in staat bleek direct met een tegenoffensief te komen. SJC domineerde, speelde niet echt flitsend, maar leek een gemakkelijke middag te hebben. En geheel volgens het patroon viel ook de 2-0. Timo Ruigrok zag Tom Duindam diep gaan en bediende hem op maat. Goed gebruik makend van zijn lichaam voorkwam hij ingrijpen van de keeper waarna hij eenvoudig kon scoren. SJC bleef tot aan de rust de bovenliggende partij en de supporters vluchtten bij het rustsignaal tevreden weg van de koude noorden wind richting clubhuis en de warme koffie.

Rode kaarten

Na de rust was het aanvankelijk hetzelfde spelbeeld. Maar dat was slechts even want al gauw werd het een volkomen andere wedstrijd. In tegenstelling tot SJC waren de Friezen strijdlustig uit de kleedkamer gekomen. SJC kwam onder druk maar niet echt in gevaar omdat er in hun voorste lijn nauwelijks creativiteit aanwezig bleek. Toch was er na verdedigend gestuntel plots een tegendoelpunt: 2-1. Het werd nog erger toen keeper Schelvis compleet over een terugspeelbal trapte. De bal verdween gelukkig naast de goal maar uit de corner werd het niet alleen 2-2. Want de ongelukkige verdediger Marvin Sloos kreeg daarbij de bal op de bovenarm. De bal ging op de stip dus hij kon met rood richting kleedkamer.
En alsof er nog geen ellende genoeg was zag even later oom Tom Broekhuizen deze kleur gepresenteerd na een vermeende elleboogstoot.

Strijdlust

De realiteit was dat SJC verder moest met 9 tegen 11. En hierbij toonden het team met inmiddels Dedel voor Benji Broekhof en Abas al Tamimy voor Ruigrok aan dat er plots wel weer strijdlust kon worden opgebracht. SJC domineerde opnieuw, creëerde zelfs mogelijkheden en zagen met nog 15 minuten gaan een geweldige vrije trap van Dedel uit de hoek geranseld worden. Van Heerenveen, die ook nog werden getrakteerd op een rode kaart, was niet veel meer te duchten dan spaarzame tegenaanvallen. Zij koesterden het ene puntje terwijl de 9 van SJC wel op jacht bleven naar meer. Maar het eindsignaal kwam met de gelijke stand. Ondanks het puntenverlies voert SJC nog steeds de ranglijst aan. Maar de marge wordt steeds kleiner. Komend weekend geen wedstrijd maar op 18 februari is er een thuiswedstrijd tegen de Bataven.