Marvin Sloos aan de bal. | Foto: Johanna Wever
Marvin Sloos aan de bal. | Foto: Johanna Wever

SJC handhaaft koppositie ondanks gelijkspel

Algemeen

Het ging SJC in Alphen deze keer niet gemakkelijk af. De fraaie goal van Tom Duindam in de slotfase bracht wel wat opluchting maar de toekomst ziet er nu toch weer een beetje anders uit. Hoewel ook de concurrentie er dit weekend ook niet zonder puntenverlies van afkwam.

Niet de wat tegenvallende uitslag van 1-1 maar het vertoonde spel werd reden voor een nieuw soort samenvatting van trainer Sjaak Polak. Deze keer na de wat eenzijdige wedstrijd nauwelijks lofuitingen. Wel werden kritische noten gekraakt. Sjaak Polak was heel duidelijk in zijn samenvatting: 'Wij speelden een slechte wedstrijd, wij waren steeds een stap te laat en wij waren niet bij machten de wedstrijd naar onze hand te zetten.' Met het nadrukkelijk gebruiken van 'wij' benadrukte de coach het collectief. Omdat in de slotfase met de gelijkmaker van Tom Duindam dus een kostbaar puntje nog onverwacht werd binnen gesleept kon bijna van een prestatie worden gesproken.

Na het beginsignaal van Roelof Luinge was direct al duidelijk dat SJC behoudend van start wilde gaan. Met Kevin Sloos terug van zijn blessure maar met Timo Ruigrok en Jordy Groot nog op de bank bleek SJC aanvankelijk niet al te veel risico's te willen nemen. Het initiatief was dan ook voor Alphense Boys. Wat de gelegenheid nam om te combineren en daarbij hun snelle buitenspeler als aanspeelpunt benutte. Dat zorgde voor een paar gevaarlijk ogende speldenprikjes en daarnaast moet Kevin Schelvis ook een paar keer handelend optreden toen het gevaarlijker dreigde te worden.


Mogelijkheden

Het eerste half uur was echter helemaal voor Alphense Boys en pas daarna kwam SJC wat vaker dreigender door. Met zo'n 5 minuten voor rust de eerste grote mogelijkheid voor Tom Duindam. En even later een kleine mogelijkheid na een vrije trap van Melvin Sloos. Ook de daaruit voortkomende hoekschop leverde echter niet de gewenste treffer op.

Supporters rekenden er op dat het na rust, met de wind in de rug, een andere wedstrijd zou gaan worden. Maar dat bleek nauwelijks het geval. Na rust, wel met Timo Ruigrok voor Raymond van Heijningen, probeerde Polak kennelijk wat aanvallender te opereren. Bovendien werd Jordy Groot nog ingebracht evenals Rick van Dijk. Waarmee de aanvallende bedoelingen duidelijk werden.
Maar opzienbarend werd het daardoor niet en dus stond er na een uurtje spelen nog steeds 0-0 op het scorebord. Die stand veranderde even later nadat Luinge de bal op de stip had gelegd na een overtreding op Pepijn Kooij. Thom Nouwens verzilverde het buitenkansje fraai: 1-0.


Niet overtuigend

Hierna probeerde SJC van alles maar overtuigend was het allemaal niet. Polak daar na de wedstrijd over: 'We gingen eigenlijk vol voor de winst en speelden op het eind zelfs met vier en een halve spits. Ons bewust van het risico van een ongewenste tegentreffer.' Die tegentreffer bleef SJC bespaard en in de absolute slotfase trof Tom Duindam toch nog doel: 1-1.

Polak bleek na afloop erg realistisch: 'Wij zijn heel blij met het behaalde puntje waar we eerlijk gezegd gezien het vertoonde spel eigenlijk geen recht op hadden'. Komende Zondag speelt SJC thuis tegen Heerenveen. Doordat zowel Achilles 1894,Hollandia en Leonidas punten verspeelden is de schade voor SJC beperkt gebleven en moet er kans gezien worden om tegen de Friezen de koppositie succesvol te verdedigen.

Uit de krant