Wethouder Barnhoorn had moeite om de gemeenteraad uitleg te geven betreffende de evenementensubsidie maar kreeg wel de gevraagde €30.000,-. | Foto: Wim Siemerink
Wethouder Barnhoorn had moeite om de gemeenteraad uitleg te geven betreffende de evenementensubsidie maar kreeg wel de gevraagde €30.000,-. | Foto: Wim Siemerink

Extra geld nodig om werkdruk ambtenaren te verminderen

Algemeen

Al in het verleden sputterde ambtenaren tegen toen de gemeenteraad besloot dat het kiezen van een jaarlijks thema geen incident meer was maar dat dit structureel moest worden. Het succesvolle verloop van de viering 150 jaar Badplaats krijgt hiermee nu een zeer opvallend staartje.

Het tegensputteren heeft geleid tot een voorstel om voor dit jaar meer geld uit te trekken voor evenementen. Extra uitbreiding van het ambtelijk apparaat zou noodzaak zijn en daarvoor vroeg wethouder Barnhoorn een bedrag van €30.000,-. Vanuit de gemeenteraad kwamen de logische vragen. Henk Hoogervorst (VVD) vroeg zich af waarom hierbij geen begrotinkje werd gepresenteerd en waarom dan dit bedrag zomaar nodig is. Ook Koppel (PvdA/GL) en van der Klauw (LSN) en Brink (Puur) hadden vragen over de noodzaak en vooral voor de gevolgen voor initiatiefnemers.
Zelden duurde een discussie over €30 000,- zo lang. Zelfs een schorsing bleek noodzakelijk waarin men tot de conclusie kwam dat de wethouder de raad niet had kunnen overtuigen dat zijn onderbouwingen de lading dekte.


Noodzaak

De wethouder kwam met meer uitleg en beweerde dat de huidige capaciteit ambtenaren al 2 jaar onder druk heeft moeten werken. En uitbreiden van de dienst evenementencoördinatie noodzaak is. Het werd niet duidelijk of de uitbreiding nodig is voor het gekozen thema Space.

Wethouder Barnhoorn zei hierover slechts dat de evenementen veel extra druk leggen op ambtenaren die zich bezig houden met de subsidieverlening, vergunningverlening, coördinatie en handhaving. De wethouder reageerde op de kritische houding van de gemeenteraad met: 'Wanneer er geen extra geld beschikbaar wordt gesteld zal het budget voor de uitvoering van het thema Space moeten worden aangesproken. Dat betekent dat er minder subsidie kan worden verleend voor het uitdragen van het thema Space. Het subsidieplafond wordt dan € 90.000.'

Bezwaar

Ter Hark (VVD) maakte bezwaar en dacht hier een blanco cheque beschikbaar te stellen omdat niet duidelijk werd gemaakt waarom het geld precies nodig was. Ook Arjan van den Akker (PUUR) reageerde en noemde de discussie heel lastig te volgen. Wat is eigenlijk de verandering met vorige jaren, vroeg hij zich af. En: 'Bovendien zegt U volgens mij eigenlijk, als u dit voorstel niet volgt doen we het toch.' Het raadslid noemde dit niet chique. Alkemade(CDA) merkte op dat hij het gevoel had door een sleutelgat te kijken maar het overzicht niet te zien kreeg.

Wethouder Barnhoorn probeerde wanhopig om duidelijkheid te scheppen en zei nu wel dat het niet om de evenementen ging maar dat het ambtenarencorps uitbreiding behoeft. Dit wel vanwege de begeleiding, de vergunningverlening en de extra beveiliging van evenementen die in deze tijd noodzaak is. Van den Akker stelde aan Barnhoorn voor even de tijd te nemen om een betere uitleg te formuleren. In de overtuiging dat het gevraagde geld niet naar de evenementen zou gaan maar een oplossing bood in het kader van personeelskosten, ging men uiteindelijk toch akkoord.


Sneller

Wethouder Barnhoorn vroeg hierna de gemeenteraad om nog eens een bedrag van €30.000,- voor het jaar 2018. Dit gevraagde geld is nodig voor een meetinstallatie bezoekersaantallen. Een initiatief van Noordwijk Marketing wat behoord bij het onderdeel met de fraaie naam City Traffic. Het kan worden gefinancierd uit het innovatiefonds-potje. Waar jaarlijks 1 miljoen in wordt gestort. Dit onderwerp werd bepaald sneller behandeld dan het vorige.

Roberto ter Hark merkte wel op dat het project al wel u uitgevoerd is en dat hier dus achteraf subsidie wordt gevraagd. Louis Koppel maakte zich zorgen over het schenden van privacy en over het gevaar van cybercrime. Zorgen die terecht bleken maar inmiddels is wel gebleken dat alles voldoet aan alle richtlijnen van privacy en dat het Noordwijkse systeem is volkomen veilig is inzake cybercrime. En hier ging de raad pijlsnel akkoord.

Uit de krant