Het pand aan de Nic Barnhoornweg 44 zorgt voor grote uitbreidingsmogelijkheden. | Foto: Wim Siemerink
Het pand aan de Nic Barnhoornweg 44 zorgt voor grote uitbreidingsmogelijkheden. | Foto: Wim Siemerink

Gewenste aanpassingen museum reden voor discussie

Algemeen

In 2016 werd het GON gevraagd om in het kader van de 7 sterren badplaats te komen met voorstellen om het Museum Noordwijk toekomstbestendig uit te breiden. Het stichtingsbestuur is aan de slag gegaan en bedacht mooie vooral ambitieuze plannen. De politiek zet nu grote vraagtekens bij de haalbaarheid.

De ambitie om het museum uit te breiden en te herpositioneren, inspelend op de ambitie van de gemeente Noordwijk om een topkwaliteitkustplaats te willen zijn, was uitgangspunt voor het stichtingsbestuur. Op basis daarvan kwam men met twee scenario's maar met een keuze voor scenario 2 om de ambitieuze uitbreiding te realiseren.
Mogelijkheid 1 is uit te gaan van het slechts uitbreiden van werkruimtes en het uitbreiden van ruimte voor wisselexposities. Een tweede mogelijkheid, wat de voorkeur zou verdienen bij GON, gaat uit van een volledig vernieuwd museum.
Om nu verdere stappen te nemen en dit laatste uit te werken moet de gemeenteraad € 37.500,- beschikbaar stelen voor verdere studies. Waaruit moet blijken dat investeringen in het museum grote mogelijkheden opleveren voor meer eigen inkomsten. Men denkt daarbij nu aan publieksinkomsten vanuit lidmaatschap, retailverkoop, horeca-exploitatie en entreegelden. Maar ook aan extra sponsoring en mogelijke bijdragen uit beschikbare culturele fondsen.


Torenhoge investering

In de commissievergadering was het verzoek om het geld beschikbaar te stellen geen enkel punt van discussie. De partijen toonden zich allen bereid. Maar men plaatste wel een groot aantal vraagtekens.

Van der Klauw (LSN) vroeg zich af: 'Waarom worden niet beide keuzes onderzocht? Het verschil in kosten van beide mogelijkheden is zo enorm dat ik het wel logisch vindt ook scenario 1 er nog bij te betrekken. Daarnaast vroeg hij zich af waarom ze geen plannen bedenken die binnen hun eigen mogelijkheden liggen?
Paul Taverne (VVD) bleek blij met het initiatief maar keek op tegen de torenhoge investeringen en kosten. Hij erkende: 'wij hebben het bestuur van het museum zelf uitgedaagd en dus moeten we er serieus naar kijken. Maar er zijn zaken waar ik vraagtekens bij heb zoals het overnemen door de gemeente van het vastgoed. Willen we dat wel?'
En er was nog een tweede opmerking: "We moeten natuurlijk Noordwijkerhout hierbij betrekken gezien de enorme bedragen die hier mee gemoeid zijn."

Hij kreeg steun van Arjan van den Akker (PUUR): "Wij hebben van het bestuur nadrukkelijk geëist is om een belangrijk deel van de financiering zelf op te brengen. Daar is in dit stuk niets van terug te vinden. We praten over een investering van 4 miljoen naast een structureel tekort van € 180.000,- per jaar."
Hij maakte de vergelijking met de Kinderboerderij en andere projecten waar andere percentages werden verlangd. De voorgestelde bijdrage van € 200.000,- door het museum zelf werd door van den Akker als ondenkbaar betiteld. "Dat moet 2 miljoen worden'', merkte hij op. Hij miste nadrukkelijk de uitleg hoe alles gefinancierd gaat worden. Dus vroeg hij aan de wethouder: 'Wat gaat de stichting nu zelf doen om mogelijk via externe bronnen de benodigde gelden in te brengen? Dat vind ik niet terug in uw voorstel.'

Nieuw voorstel

Wethouder Fles reageerde geduldig: "Ik hoor de vraag waarom alleen de focus op scenario 2. De nadrukkelijke vraag is welk bedrag het museum zelf kan genereren om de exploitatie voor de lange termijn te garanderen. Dat lijkt me voor het bestuur niet makkelijk haalbaar. Maar we gaan het verfijnen. Hopelijk komt er snel een bidbook zodat men met de daadwerkelijke plannen aan de slag kan gaan."

Laurens (D66) stelde vast dat het voorliggende raadsbesluit de lading bepaald niet dekt zodat een duidelijke aanpassing nodig is. Hierna werd het voorstel door het college van de raadsagenda gehaald met de toezegging dat er een nieuw voorstel gaat worden uitgewerkt.

Uit de krant