Sjaak van den Berg over de visie van de Stuurgroep: ‘Droevig!’. | Foto en tekst: Wim Siemerink
Sjaak van den Berg over de visie van de Stuurgroep: ‘Droevig!’. | Foto en tekst: Wim Siemerink

Huiswerk stuurgroep moet over

Algemeen

'We hebben met allerlei partners gewerkt aan de voorwaarden voor een nieuwe gemeente die modern, proactief en dienstbaar is'. Dat was de eerste melding die de stuurgroep deed aan de raadsgroep.

De stuurgroep bestaat uit de vertegenwoordigers van beide colleges. De raadsgroep is samengesteld uit de fractievoorzitters van beide raden. In het concept-visiedocument dat de politiek moest beoordelen werd vastgelegd hoe de nieuwe organisatie volgens de colleges er na de fusie uit zou moeten zien. 'In het document dus de belangrijke uitgangspunten voor een nieuwe gemeentelijke organisatie', zo stelde burgemeester Goedhart vast.


Moderne gemeente

In het document is te lezen dat gesprekken met velen zou hebben geleid tot uitgangspunten die van belang zouden zijn voor de positionering van een moderne gemeente ten opzichte van de samenleving, de dienstverlening en vooral de belangrijke onderdelen en randvoorwaarden. Genoemd worden daarbij: organisatie, inrichting, cultuur, management, informatica, technologie en huisvesting.
De reacties vanuit de raadsgroep bestond voornamelijk uit felle kritiek. Daar waar de Noordwijkerhoutse vertegenwoordigers Jan Janson en Astrid Warmerdam nog probeerde de kritiek enigszins mild te verwoorden waren de Noordwijkers duidelijker. Dick Gutlich (D66) noemde het 'te zwak, te algemeen'. Roberto ter Hark (VVD): 'Deze visie mist een visie'. Louis Koppel was al even hard in zijn kritiek: 'Ik lees nergens waar we met deze nieuwe gemeente naar toe willen. Ik mis de stip aan de horizon.'


Droevig

Noordwijkerhouter Sjaak van den Berg noemden een aantal passage en schudde daarbij zijn hoofd met de opmerking: 'droevig'. Voorzitter Taetske Visser bracht ook de standpunten van Puur over het voetlicht. Zij zag nergens een connectie met de straks bepalende omgevingswet. De constatering dat de er opnieuw werk aan de winkel is, was dan ook het intrappen van een open deur. In zijn tweede termijn was Louis nog harder: 'Dit heeft niets met een visiedocument te maken. De rol van het college en die van de Raad lopen ook nog eens volledig door elkaar.'

Uit de krant