Afbeelding

Smaakmakend

Algemeen

Ik dacht rustig een glaasje te drinken toen het naast mij klonk: 'Zo man, wat hoor ik nu? Wordt je straks onze nieuwe wethouder?'

Ik moet op de vraag van een goedogende bekende Noordwijkse met grote ogen van verbazing hebben gereageerd. Want ze zei: 'Je hoeft niet zo te schrikken'. 'Hoe bedoel je', stamelde ik beduusd. 'Nou, jij werd deze week in de rubriek 'Smaakmakend' toch uitgedaagd om zelf maar in de politiek te gaan? 'Ach, een zeer goede scheidsrechter hoeft nog geen zeer goede voetballer te zijn. Iedereen heeft zo zijn taak in het leven', reageerde ik laconiek.
'Maar zou je er dan echt niets voor voelen', hield ze aan. Even twijfelde ik of ik er wel serieus op in moest gaan en zei toen: 'Kijk, politiek is niet zomaar even wat. Dat is een uiterst serieuze zaak. Daar moet je tijd voor hebben en tijd voor nemen. Daar moet men zich in bekwamen want daar spelen zware verantwoordelijkheden. Dat iemand zo maar even uit de losse pols reageert met een ondoordacht voorstel is natuurlijk leuk voor de discussie. Maar is geen bijdrage aan een oplossing voor structureel probleem. Want het probleem is duidelijk. Er wordt behoorlijk lichtvaardig gedacht over het deelnemen aan lokale politiek.'
Terwijl ik de dame in kwestie een drankje aanbood en een afgelegen tafeltje opzocht merkte ze op: 'Even serieus, waarom doe je dit niet? Op deze vraag wilde ik een serieus antwoord geven. 'De suggestie dat ik zelf moet plaats nemen in de gemeenteraad waardeer en ik ervaar het als een groot compliment. Maar dit is helaas om allerlei praktische redenen, zoals politieke achtergrond en zeker ook de zelfkennis, bepaald onwenselijk. Bovendien is er de leeftijd, want ik vind dat je voor de nodige kennis en ervaring zeker 2 termijnen beschikbaar moet zijn. Dit is natuurlijk door mijn journalistieke activiteiten op het gebied van gemeentepolitiek ook niet realistisch te noemen', was mijn reactie.
'Maar naast je kritische houding heb je toch ook verplichtingen aan de samenleving', klok het scherp. Ik bedacht even het volgende bij mijzelf: 'Mijn verantwoordelijkheid als lid van de samenleving heb ik in de afgelopen 40 jaar echt wel genomen. Ook hier in Noordwijk. Juist vanuit de overtuiging van het hebben van die sociale verplichting. En dat breng ik nu nog steeds in praktijk door mijn ervaringen en opgedane kennis en heel veel tijd in dienst te stellen van het kritisch volgen van de Noordwijkse politiek'. Maar ik hield dit voor me en zei slechts: 'Daar heb je wel gelijk in en dat vind ik ook en dat doe ik ook. Maar ik heb wel het recht dit zelf in te vullen zonder daar openbaar verantwoording voor af te moeten leggen. Ik volg de Noordwijkse politiek kritisch want het gaat om belangrijke zaken zoals het besteden van onze gemeenschapsgelden en verstrekkende beslissingen. Zolang ik daartoe in staat ben zal ik met veel inzet hier attent op blijven. Als kritisch volger, helaas voor jou niet in de gemeenteraad'.

Uit de krant