Afbeelding

Hooghartige Noordwijkers

Algemeen

Zo hier en daar blijkt dat onze politieke partijen zich voorbereiden op de verkiezingen in november. Om straks een gemeenteraad te laten kiezen die de moeilijke taak krijgt om de basis te leggen voor de toekomst van de nieuwe fusiegemeente Noordwijk. De eerste schermutselingen heb ik inmiddels al waargenomen. Dat maakt mij behoorlijk ongerust.

Ik heb het gevoel dat onze lokale politieke leiders het belang van de nieuwe gemeenteraad behoorlijk onderschatten. De laconieke soms hooghartige houding van de diverse landelijke partijen, die er van overtuigd lijken dat het samenvoegen van hun afdelingen Noordwijk en Noordwijkerhout zonder meer zullen leiden naar zetelwinst, noem ik naïef. Lokale Noordwijkse partijen blijken nog erg zoekende. Want daar blijken nog geen vastomlijnde uitgangspunten geformuleerd. En zo die er wel zijn, blijken ze niet gebaseerd op realisme en niet gericht op 'wat goed is voor fusiegemeente Noordwijk'.
Het gaat natuurlijk doodeenvoudig om de politieke macht, het mogelijk leveren van wethouders en dus het aantal te veroveren zetels. Het lijkt erop dat kiezers weer in de maling gaan worden genomen. Met kieslijsten vol met Noordwijkers die nooit van plan zijn om politiek actief te zijn. Maar verleid worden door handige partijjongens. Simpelweg om het feit dat zij via clubjes, verenigingen of organisaties zich verzekerd weten van een grote groep stemvee.

Dit is niet alleen verwerpelijk is maar draagt ook niet bij aan een serieuze aanpak van de politieke toekomst. De populariteit bij een voetbalclub, de surfclub, de grote wijkvereniging of de georganiseerde culturele subsidieslurpers is natuurlijk alles behalve een garantie voor politiek besef of bestuurlijke kwaliteiten. Dat is in de afgelopen perioden soms tot schade en schande wel gebleken. Het simpele denken dat men het uitoefen van raadlidmaatschap er wel even bij kan doen om daarna tot de ontdekking te komen dat het tegen valt leverde de laatste jaren een tsunami van zetelwisselingen op.

Ik heb daarom een boodschap voor de mensen die op de lijstjes staan van de Popie Jopie campagneleiders. Meedoen in de lokale politiek is wel vrijwillig maar natuurlijk zeker niet vrijblijvend. Raadslid wordt je liefst met enige ervaring in de lokale politiek en voor minimaal 4 jaren. Zij die zonder schaamte voor het einde van de 4-jarige periode afhaken verdienen onze hoon. Aan de hooghartige besturen van kiesverenigingen en politieke partijen zou ik willen zeggen: 'selecteer kandidaten op hun bekwaamheid en niet op hun populariteit. En neem als uitgangspunt dat de taak er is om dienstbaar te kunnen zijn aan de gemeenschap.' Politieke macht is OK. Maar met de juiste mensen op de juiste plaats. Met hoge eisen aan raadsleden en zeker aan wethouders. Let wel, de politiek bekwame Noordwijkerhouters maken zich nu al op om die hooghartige Noordwijkers eindelijk eens een loer te kunnen draaien.

Uit de krant