Bij de nieuwe ontwikkeling bij SJC moet het Sportbedrijf als BV veel voordeel kunnen halen uit BTW-aftrek. | Foto: WS
Bij de nieuwe ontwikkeling bij SJC moet het Sportbedrijf als BV veel voordeel kunnen halen uit BTW-aftrek. | Foto: WS

Geen financiële zorgen maar wel veel aandacht voor geld

Algemeen

Met de aanstaande fusie, die nog over slechts 12 maanden een feit zal zijn, komen de Noordwijkse volksvertegenwoordigers steeds vaker in aanraking met de onzekere toekomst. Wat komt er allemaal op ons af, wat zijn de toekomstige politieke verhoudingen en zal het gereserveerde geld, verzameld in via een behoudend financieel beleid van de afgelopen collegeperioden, straks niet ongemerkt verdampen.

In de afgelopen decembermaand ging het heel vaak over geld. Daarbij was wethouder Gerben van Duin vol vertrouwen, maar extra aandacht bleek wel noodzakelijk. Allereerst moest ruim 3 miljoen euro gereserveerd voor de fusiekosten. Allerlei extra kosten komen op de gemeenten af maar het Rijk onderkent dit, noemt dit frictiekosten, en heeft daarvoor in totaal bijna 6 miljoen euro ter beschikking. Maar dat wordt niet zo maar bijgeschreven op de bankrekeningen van beiden gemeenten. En daarom moest de politiek wel akkoord gaan met de wens van wethouder van Duin. Die stelde onder andere aan de gemeenteraad voor een bedrag van € 1.617.500,- (50 % van de totale gezamenlijke kredietaanvraag van € 3.235.000,-) voor te financieren vanuit de NUON-reserve. Met de aantekening dat vanuit Noordwijkerhout zo'n zelfde bedrag en € 1.617.500,- wordt toegevoegd aan het benodigde budget. In de komende jaren zal in termijnen vanuit het rijk de toegezegde gelden worden bijgeschreven. Welke dan weer worden toegevoegd aan de NUON-gelden.

Het college legde verantwoording af via een plan van aanpak. Daaruit blijkt dat op dit moment al extra inzet van medewerkers en vooral leidinggevenden nodig is om de fusieperikelingen te begeleiden en dat kost €7000.000,00. En men verwacht dat voor extra externe ondersteuning alleen al tot 1 januari 2019 niet minder dan € 1.760.000,- zal moeten worden uitgegeven. Dit zijn dus enorme bedragen waarbij hele ingewikkelde rekenmodellen worden gebruikt om de vergoeding van het rijk in deze zogenaamde frictiekosten vast te stellen. Vanuit de gemeenteraad kwamen daarover nog wel wat vragen. Uit de antwoorden bleek ook dat het rijk niet zomaar even in een klap de frictiekosten aftikt maar dat er een gedegen verantwoording moet worden afgelegd. Terwijl Noordwijkerhout wel in staat blijkt om het bedrag op te hoesten vanuit de algemene reserve is dit in Noordwijk niet mogelijk. Daarom ging de raad akkoord en moet de pot NUON-gelden hier dus de oplossing bieden.


Noodfonds

Ook voor een 'noodfonds huisuitzettingen' was extra geld nodig. Al enkele jaren is
er in Noordwijk in samenwerking met de regio beleid ter voorkoming van huisuitzettingen. Dit is vastgelegd in een convenant met de woningcorporaties, de GGD Hiv en de ISD Bollenstreek. Men wil nu komen tot een verordening met bijbehorend noodfonds. Waarmee mogelijk op handen zijnde huisuitzettingen uit sociale huurwoningen als gevolg van huurachterstand, kunnen worden voorkomen. Hoewel dit in Noordwijk nauwelijks als een probleem wordt ervaren. Want in de afgelopen jaren ging het om een enkel geval en in 2017 zelfs helemaal niet een. Wel is er een behoorlijk aantal gezinnen met huurachterstand. Vanuit de raad kwamen kritische vragen en werden vraagtekens gezet bij het uitvoerend beleid. Maar de raad ging uiteindelijk wel akkoord.


Sportbedrijf

Ook voor het Sportbedrijf Noordwijk, de stichting die de Noordwijkse sportaccommodaties exploiteert, was extra geld nodig. Omdat er een aantal personeelsmutaties in het sportbedrijf ophanden zijn. Ook al als gevolg van de omzetting van deze stichting in een BV. Hierdoor wordt er een gunstiger financieel beleid mogelijk omdat dan de BTW aftrekbaar wordt. Bij de herontwikkeling van het SJC-terrein zal dit een enorm voordeel opleveren. Voor het leiding geven aan dit sportbedrijf wordt nog een parttime manager gezocht. Die personeelsbeleid en exploitatie moet gaan uitvoeren.

Uit de krant