Wethouder Bakker maakt melding van een extra besloten raadsvergadering over Duineveld. | Foto: Wim Siemerink
Wethouder Bakker maakt melding van een extra besloten raadsvergadering over Duineveld. | Foto: Wim Siemerink

Belangrijke mededelingen vanuit het college

Algemeen

Terwijl het nieuwe jaar zich heeft aangediend blijft 2017 toch voorlopig van grote politieke betekenis. Met fusieperikelen, het integriteitsonderzoek rondom de bestemmingsplannen Noordwijk Zeewaardig en bovendien de geheimzinnigheid rondom de ontwikkeling van het plan Duineveld.

In de allerlaatste gemeenteraadsvergadering van 2017 ging het vooral over de collegestandpunten. Daaronder de mededeling van het college dat betreffende het plan Duineveld er op maandag 15 januari een extra geheime raadsvergadering nodig is. In beslotenheid vanwege de grote financiële belangen die er gelden, waarbij aan de ene kant de besluiten staan van de huidige gemeenteraad en aan de andere kant de geheime afspraken met omwonenden uit de vorige raadsperiode en een daaraan klevende dreiging van een rechtszaak. Heijmans zou mogelijk met een miljoenenclaim kunnen komen wanneer de rechter omwonenden in het gelijk stelt. Het politieke stilzwijgen geeft aanleiding tot speculaties. De beperkte communicatie met omwonenden in het middengebied was vorige maand aanleiding voor de raad om het college terug te fluiten bij het vaststellen van het nieuwe bestemmingsplan. De nadrukkelijke en inmiddels langdurige geheimhouding rondom de miljoenendeal die in het verleden werd aangegaan met bouwgigant Heijmans ligt de huidige politiek zwaar op de maag, wat blijkt uit de onzekere reacties van raadsleden bij vragen vanuit de pers over dit onderwerp.

Geen gemiste kans

Een tweede mededeling van het college ging over het vestigen van SRON in Leiden. SRON is een wetenschappelijk bedrijf en heeft het Nederlands expertise-instituut voor onderzoek vanuit de ruimte. Tot nu toe is het gevestigd nabij de universiteit van Utrecht, maar aldaar in een verouderde omgeving. Er werd dus gezocht naar een nieuwe vestigingsplek waarvoor bijna alle universiteitssteden interesse toonden, met Amsterdam als koploper. Maar SRON werkt bij onderzoeksprogramma's al nauw samen ESA/ESTEC. Mogelijk daarom werd voor Leiden gekozen.

De burgemeester legde aan de raad nadrukkelijk uit dat Noordwijk verheugd moet zijn, omdat dit gaat zorgen voor een goede spin-off voor Noordwijk. Hij zei ook dat dit mogelijk kon worden door een unieke samenwerking van belanghebbenden in de provincie Zuid-Holland. Het verwijt dat het een gemiste kans zou zijn dat het onderzoeksinstituut niet koos voor het Space Business Park Noordwijk wilde hij dan ook met nadruk weerleggen. Rijpstra: 'Het instituut kiest altijd voor een plaats waar een universiteit gevestigd is en dat werd Leiden. En dus zo dicht bij Noordwijk dat dit maximaal kan worden benut.' De burgemeester hoopt dat hiermee een impuls kan worden gegeven aan de uitbreiding van de gewenste Noordwijkse Space Campus nabij ESA/Estec

Noordelijke ontsluiting

Wethouder Salman kwam met de mededeling dat het Noordwijkse college zeer teleurgesteld is over de keuze die door gedeputeerde staten van Noord- en Zuid-Holland zijn gemaakt betreffende de noordelijke ontsluiting van de Bollenstreek. Het doel zou moeten zijn om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de Haarlemmermeer, Duin- en Bollenstreek en daarbij ook Zuid-Kennemerland te verbeteren. De regionale voorkeur uit de Bollenstreek ging uit naar een tracé via het verlengde van de Nieuwe Bennebroekerweg in de Haarlemmermeer. Die weg zou moeten worden verbreed en vanaf de N205 wordt deze weg doorgetrokken naar de N208 tussen Hillegom en Bennebroek. Dan ook nog eens vanaf daar een nieuwe weg richting de N206. De gedeputeerden hebben echter het voorkeursalternatief Duinpolderweg vastgesteld. Dat is een verbinding van de A4 naar de N208 via de Nieuwe Bennebroekerweg in Hoofddorp en de noordrand van Hillegom. Dwars door fraaie natuurgebieden. Volgens wethouder Salman zal nog wel getracht worden om hier als Bollenstreek gezamenlijk bezwaar tegen te maken.

Uit de krant