Burgemeesters en wethouders kunnen het fusietraject ongehinderd vervolgen. | Foto: Wim Siemerink
Burgemeesters en wethouders kunnen het fusietraject ongehinderd vervolgen. | Foto: Wim Siemerink Foto: Wim Siemerink

Fusietraject kan doorgezet

Algemeen

Het deel van de Noordwijkse bevolking dat nog een sprankje hoop had om via een referendum een stem te krijgen in de toekomstige fusie heeft opnieuw ervaren dat er geen weg terug blijkt te zijn.

Het namens hen door Raymond Salman gevraagde, en zo met vertrouwen tegemoet geziene, oordeel van de voorzieningenrechter draaide uiteindelijk uit op een grote teleurstelling. Alle uitgesproken verwachtingen door tegenstanders van de fusie tussen Noordwijk en Noordwijkerhout, bleken uiteindelijk slechts op ijdele hoop gebaseerd.

Geen belang

De rechter wees er bij de afwijzing van het verzoek op dat simpelweg het belang ontbreekt om nu nog tot een referendum te besluiten. Kortweg omdat hiermee nog niet kan worden bereikt, dat een fusie zal worden voorkomen. Want het houden van een referendum betekent nog niet dat de bevolking zich in deze volksraadpleging tegen de fusie zal uitspreken.

Laatste troef

Salman heeft inmiddels via een brief aan de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer een laatste troef uitgespeeld. Hij wijst hierin op de politieke weg die is bewandeld en stelt: 'Het probleem is dat de voorgestelde herindeling van Noordwijk weliswaar aan u door het gemeentebestuur wordt afgeschilderd als 'vrijwillig' en 'van onderop', maar dat hij het niet is.' Salman vraagt daarom om aan de herindeling van Noordwijk meer onderzoek te besteden door middel van een speciale hoorzitting. Hij motiveert dit onder andere door te stellen: 'De herhaalde verzekering van het Noordwijkse gemeentebestuur dat het draagvlak voor de herindeling in Noordwijk ruim voldoende is, moet daarom van de hand worden gewezen als misleidend. De inwoners zijn er door het gemeentebestuur opzettelijk buiten gehouden. Op deze basis mag de Tweede Kamer niet over de herindeling van Noordwijk beraadslagen, laat staan ertoe besluiten.'

Dat Raymond Salman via de Tweede Kamer nog wel zal kunnen bereiken wat hij nastreeft lijkt erg onwaarschijnlijk. Zijn eenzame strijd tegen de fusie lijkt dan ook hier te eindigen.

Uit de krant