De stuurgroep is tevreden over het verloop van de voorbereiding op de fusie met Noordwijkerhout.
De stuurgroep is tevreden over het verloop van de voorbereiding op de fusie met Noordwijkerhout.

Langzaam maar zeker werken naar de fusie toe

Algemeen

De politieke debatten tussen partijen zijn even niet aan de orde. In de aanloop naar de fusie is de focus allereerst gericht op de gezamenlijke aanpak tot het inrichten van een nieuwe werkelijkheid. Waarbij de kaasschaaf in de lade blijft omdat bezuinigen op voorzieningen daarbij geen doel is.

Dat was de voornaamste boodschap aan de pers in de tweede door de stuurgroep georganiseerde bijeenkomst. De beide burgemeester aangevuld met de Noordwijkse wethouder van Duin en de Noordwijkerhoutse wethouder Bilars toonden zich zichtbaar tevreden over de huidige ontwikkelingen. Burgemeester Goedhart wees erop dat het door het kabinet ingediende wetsontwerp snel door de Tweede Kamer gaat worden aangenomen.

Burgemeester Rijpstra liet weten dat de gekozen aanpak is gericht op het komen tot een totaal nieuwe werkwijze. Het opgavegericht werken door het ambtelijk apparaat moet hoofdzakelijk gevoed worden door inbreng van de inwoners. De stuurgroep had hierover al overleg met sleutelfiguren vanuit de bevolking, zoals vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de maatschappelijke organisaties en de verenigingen.
Taetske Visser, vertegenwoordigster van de beide gemeenteraden, benadrukte in dit verband het belang van de enquête die op dit moment actueel is. Iedereen wordt gevraagd om mee te doen aan deze vorm van burgerparticipatie. Via de gemeentelijke site op het internet komt men bij een vragenformulier. Inmiddels zijn er zo'n 400 deelnemers maar om een representatief resultaat te kunnen boeken moeten dat er dat natuurlijk veel meer worden.


Automatisering

Actueel is op dit moment de automatisering. Gelukkig was al eerder was besloten tot samenwerking op het gebied van ICT. Dit geeft een voorsprong nu de systemen van beide gemeenten al worden aangepast. Daarbij is er echter wel een aantal nieuwe uitgangspunten die van groot belang zijn. Nog steeds zijn er zaken waarover snel beslissingen moeten worden genomen. Zo weet men nog steeds niet hoe, hoeveel en waar ambtenaren worden gehuisvest. Komt er wel of geen centraal gemeentehuis is een heel belangrijke maar nog onbeantwoorde vraag. Maar er is meer. Op dit moment kent Noordwijk bijvoorbeeld nog een eigen dienst Openbare Werken terwijl Noordwijkerhout alles uitbesteedt. De keuze hoe dit na de fusie moet worden aangepakt blijkt nog niet gemaakt.


Los van de stoel

De stuurgroep is zich bewust dat aan het nieuwe ambtelijk apparaat grote voorwaarden dienen te worden gesteld. Allereerst de bereidheid om loyaal mee te doen met een nieuwe manier van werken. Zo moet het eigen bureau in de vertrouwelijke besloten ruimte naar alle waarschijnlijkheid worden verlaten. Dit omdat werken 'los van de stoel' wel de voorkeur zal krijgen. Maar ook de bereidheid voor het veranderen van de dienstverlening, waarbij faciliteren van de wensen die vanuit de samenleving op hen afkomen nadrukkelijk in de plaats moet komen van de het corrigeren vanuit de bestaande regelgeving. Hierbij is op dit moment 'kijken of het wel kan' nog de troefkaart van de ambtenaar.


Tevreden

Het zal blijken dat dit proces van fuseren in de praktijk nog veel tijd zal kosten. Rijpstra: 'De opgave om alles op orde te krijgen zal 3 tot 4 jaar tijd nodig hebben.

De stuurgroep toonde zich uiterst tevreden maar weet dat er nog veel werk te verzetten is. Er moet maatwerk worden geleverd en in februari komt de visie vanuit de colleges hoe er verder moet worden gegaan. Men denkt dat dan rond de zomer het personeelsplaatje wel klaar is.

Over een jaar al zijn er dan de gemeenteraadsverkiezingen. Dan pas worden politieke keuzes weer van belang. Dan zullen de politieke parijen zich moeten profileren en vooral de kiezers overtuigen dat hun politieke kandidaten direct in staat zijn om in de nieuwe gemeente Noordwijk de belangrijke rol van raadslid te vervullen.

Uit de krant