Rick van Dijk (7) aan de bal. | Foto: Johanna Wever
Rick van Dijk (7) aan de bal. | Foto: Johanna Wever

Pijnlijk verlies voor SJC

Algemeen

Juist in de week dat het bestuur van SJC met trainer Sjaak Polak was overeengekomen dat hij de komende anderhalf jaar nog aan SJC verbonden zal blijven, werd de eerste nederlaag bijgeschreven. En niet zo maar een nederlaag maar een pijnlijke. Want de cijfers 1-5 laten niets te raden over.

Achilles 1894 had de verre reis vanuit Assen dus niet voor niets gemaakt. De club, die net als SJC het accent legt op de uit eigen opleiding doorgebroken jeugd, liet even zien dat de ambitie om door te stomen naar de 3e divisie wel degelijk reëel is.

SJC werd direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Erkens uit Gouda door de ploeg uit Assen in de verdediging gedrongen. Waar Raymond van Heijningen als gelegenheidsback de nog steeds geblesseerde Marvin Sloos verving, terwijl Robin Otten de plek van de geschorste Kevin Schelvis onder de lat innam.
Met een schot op het doel en een ver over, gaf Achilles te kennen met aanvallende bedoelingen naar Noordwijk te zijn afgereisd. SJC zette daar wel iets, maar veel te weinig tegenover. Langs de kant liet trainer Sjaak Polak horen dat hij de lange bal niet wilde zien en hij riep dan ook op om te 'voetballen'. Dat lukte de zwart-witten echter maar sporadisch. Met 'enkele kleine mogelijkheden' is het aanvallende spel van SJC ruimschoots omschreven. Achilles gaf SJC ondertussen een lesje in combineren. Maar vooralsnog bleef de stand 0-0.

Een kopbal van Tom Broekhuizen, na ruim een half uur, zou bijna nog voor een onverdiende voorsprong hebben gezorgd.Tien minuten voor de rust kwam plots de verdiende treffer voor Achilles: 0-1. De discutabele keus om stofzuiger van Heijningen niet op het middenveld in te zetten werd door de technische staf onderkent. Met hem terug op het middenveld ging het wat beter met SJC. Even nam SJC een periode het initiatief over en ging op jacht naar de gelijkmaker. Met een leuke vrije schop en een paar goed genomen corners leek SJC wat af te gaan dwingen. Maar toen ging het een snel. Een ontzettende knullige terugspeelbal gaf Achillus de kans om opnieuw te scoren: 0-2. Nauwelijks 2 minuten later was het al 0-3. Het antwoord van SJC kwam ook al binnen 2 minuten, via Tom Duindam:3-1. Langs de kant kwam de hoop terug bij de supporters. Met Dandy Steenvoorden en Timo Ruigrok voor Stef van der Zalm en Raymond van Heijningen probeerde Polak het roer om te gooien. Terwijl scheidsrechter Erkens met gele kaarten ging strooien, leek SJC met een alles-of-niets-poging succes te gaan behalen. Maar het liep toch anders af. Nadat Tom Broekhuizen zijn plaats had moeten afstaan aan Abbas viel eerst de 1-4 en even later zelfs de 1-5.

Na afloop was iedereen het er over eens dat Achilles 1894 de terechte winnaar was. Supporters zette vraagtekens bij de keus van de trainer om Raymond van Heijningen op de backplaats te laten beginnen. De trainer zelf was duidelijk: 'Dit is een dreun van jewelste. We hebben het echt weggegeven. De eerste helft vergaten we op het middenveld door te dekken en daarnaast haalde niemand zijn niveau. De 2e helft speelden we tactisch beter maar we waren vandaag gewoon niet goed genoeg.'De trainer had nog wel wat positiefs ontdekt: 'De jongens hebben wel laten zien dat ze willen voetballen maar het lukte niet om goede wil om te zetten in goed voetbal. En je weet, dit soort wedstrijden zitten er soms tussen.'

Sjaak Polak bevestigde wat bestuurslid Patrick van den Berg ook al had gezegd. Polak blijft, ondanks de recent zo openlijk uitgesproken ambitie op betaald voetbal te gaan coachen, nog een jaar langer bij SJC. De spelersgroep had al aangegeven dat wat hen betreft Polak de trainer blijft. En ook de trainer bleek met SJC tevreden. Polak: 'Ik hoop wel deze groep bij elkaar te kunnen houden. Want er zit zeker nog de rek in om beter te worden. Maar de spelers moeten wel beseffen wat er daarbij nodig is'.
Patrick van den Berg ontzenuwde nadrukkelijk het gerucht dat Polak mogelijk een bijzondere clausule in het contract heeft: 'Voorlopig blijft Sjaak zonder meer nog voor zo'n 18 maanden onze trainer, en volgend jaar zien we wel weer.

Uit de krant