Afbeelding

Werkgroep brengt ybercrime onder de aandacht

Algemeen

In samenwerking van het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Noordwijk werden Noordwijkers voorgelicht. Dit keer over een nieuw soort criminaliteit waarvoor alle gebruikers van computers en mobiele telefoons regelmatig worden gewaarschuwd, cybercrime. 

Avondvoorzitter Robert Bannink verwelkomde in de theaterzaal van de Muze een groot aantal inwoners. Die dachten onvoldoende kennis te hebben van de gevaren van internet en mobieltje. Over Cybercrime is eigenlijk niet meer bekend dan dat criminelen uit zijn op je geld. Maar wat is Cybercrime nu eigenlijk precies? En wat zijn de mogelijkheden om je tegen deze criminaliteit te beveiligen? Cybercrime blijkt criminaliteit met ICT als middel en doelwit.

ICT is eigenlijk het ontwikkelen en beheren van systemen, netwerken, databases en websites. Maar je hoeft geen computer of internetaansluiting te hebben om er slachtoffer van te worden. Zo bevatten de meeste telefoons maar ook bankpassen computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd door cybercriminelen.
Een belangrijk wapen is wel het beveiligen van je internetverbindingen met een steeds wisselend wachtwoord. Voor veel mensen is dit logisch maar in de praktijk wordt vaak gedacht dat alleen anderen voor de criminelen interessant zijn. 


Kennis delen
De aanwezige vertegenwoordiger van de Rabobank bleek naast de deskundige van de politie ook veel te weten over de handel en wandel van criminelen.
Hij noemde het belangrijk dat ervaringen en opgedane kennis op alle manieren wordt gedeeld. Voorzitter Cees van Wijk van de NOV moest bekennen dat dit onderwerp tot nu toe te weinig aandacht kreeg. Als accountant was hij zelf wel attent maar ook voor hem en de ondernemers zijn er nog te veel onzichtbare gevaren. Bedrijven digitaliseren om kosten te besparen maar de beveiliging is mogelijk te vaak ondergeschikt.

Rol voor de gemeente
Vanuit de zaal waren er talloze vragen zoals:' Zijn datingsites wel veilig?' en 'Kan ik probleemloos op slaan in the cloud?
Een van de aanwezigen merkte op: 'Het duizelt me en ik heb nog een waslijst aan vragen. Waar kan ik daar straks mee naar toe? Heeft de gemeente hierin een taak? '
De burgemeester antwoordde dat de samenwerking van gemeente, politie en OM wordt voortgezet in een werkgroep. Die via de gemeentelijk website, via deze krant en mogelijk via de NOV vanaf nu de voorlichting gaat uitvoeren. Met aandacht voor de verschillende specifieke doelgroepen zoals kinderen, ouderen, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
 

Uit de krant