Russisch ballet op het podium van De Muze op 10 december: 2 voorstellingen van De Notenkraker. | Foto: PR
Russisch ballet op het podium van De Muze op 10 december: 2 voorstellingen van De Notenkraker. | Foto: PR

Winters sprookje in De Muze

Algemeen

Beleef op zondag 10 december in de Muze het winterse sprookje De Notenkraker. De voorstelling wordt gedanst door kinderen van The Academy of Classical Russian Ballet van Vladislav Kuramshin, van wie velen de winnaars zijn van verschillende internationale balletcompetities.

De Notenkraker vertelt het verhaal van het meisje Marie en de betoverende notenkrakerpop. Op kerstavond droomt Marie van een charmante prins en valt in slaap bij een kerstboom. Ze heeft een droom. De Winterfee verschijnt en brengt cadeaus mee met als belangrijkste een notenkrakerpop.

In Marie's droom komt de pop tot leven en verandert in een prins. Marie en de prins worden al snel verliefd op elkaar. Hun liefde komt in gevaar door de gevreesde Muizenkoning. Hij tovert de prins in een levende Notenkraker. In de strijd tegen het muizenleger en de Muizenkoning beleven Marie en de Notenkraker spannende avonturen en komen terecht in een magisch sprookjesland waar sneeuwvlokken dansen en waar ze een fee, vlinders, vogels en konijntjes ontmoeten. Wakker wordend, vindt Marie onder de kerstboom een notenkrakerpop, haar favoriete speeltje. Een geschenk van de winterfee uit Marie's magische droom.

De Notenkraker

De Notenkraker is in Rusland gecreëerd door de grote Russische componist Pjotr I. Tsjaikovski en werd voor het eerst in de 19e eeuw opgevoerd door balletmeester Marius Petipa. De nieuwe toneelversie van de Academie voor Klassiek Russisch Ballet onder leiding van Vladislav Kuramshin wordt gedanst door kinderen van wie velen de winnaars zijn van verschillende internationale balletcompetities. Zelfs de moeilijkste elementen van klassiek ballet, zoals fouettes, kunnen ze uitvoeren op het niveau van volwassen professionele balletdansers.

De choreografie is verzorgd door Tatiana Petrova en Vladislav Kuramshin. De hoofdrolspelers (balletseizoen 2017-2018): Iana Zavyalova, David Vermeulen, Beatrice Somova, Josephine van der Plas en andere kinderen van The Academy of Classical Russian Ballet The Hague / Rotterdam.


Expositie

Naast de voorstelling op zondag 10 december is er in de Muze ook een speciale expositie van Larissa Akhmadeeva. Zij is een Russische kunstenares uit St. Petersburg, beroemd om haar tedere en kleurrijke schilderijen en tekeningen, met als onderwerp dans en ballet.

Op initiatief en op uitnodiging van de Anna Pavlova Foundation, die haar bezoek organiseerde en haar alle nodige middelen ter beschikking stelde, is Larissa naar Den Haag gekomen om de balletdansers van The Academy of Classical Russian Ballet van Vladislav Kuramshin te portretteren. Haar focus ligt op de ambiance, op het karakter, de stijl, de dans en de persoonlijkheid van de dansers. De schilderijen van de dansers zijn na de voorstelling te koop in de Muze.

Er zijn twee voorstellingen: om 11.30 uur en om 14.00 uur. Tickets à € 19,00 zijn verkrijgbaar via www.demuzenoordwijk.nl De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen.

Uit de krant