De verlengde Beeklaan gaat op de schop en moet een waardige entree van Noordwijk worden. | Foto: Wim Siemerink
De verlengde Beeklaan gaat op de schop en moet een waardige entree van Noordwijk worden. | Foto: Wim Siemerink

Verlengde Beeklaan gaat volgend jaar op de schop

Algemeen Politiek

De entree van Noordwijk zal na de voltooiing van Offem Zuid en de nu in aanbouw zijnde wijk volledig gaan veranderen. Het college wil nu alvast met een reconstructie van de verlengde Beeklaan hierop anticiperen.

Met de omgevingsvisie als uitgangspunt en de wens om de entree van Noordwijk op die locatie te verfraaien noemt het college de voorgestelde reconstructie zeer gewenst. Ook al omdat een hiermee teven eenduidige weginrichting kan worden gerealiseerd. Voor Offem Zuid wordt een ontsluiting voorgesteld via een ter plekke aan te leggen rotonde
Het college ziet voordelen in een integrale aanpak en stelt voor om dan ook maar direct het periodiek onderhoud van het tunneltje aan de Achterweg in de reconstructie mee te nemen.
Aan Rijnland is inmiddels voorgesteld om een riool aan te leggen vanaf het kruispunt Boekerslootlaan-Beeklaan via de Beeklaan en de Verlengde Beeklaan zo naar de Achterweg.
Plannen die dus precies passen in de ideeën van het college over een integrale aanpak.
Het college schat voorlopig in dat het plan, dat dus loopt vanaf de rotonde Boekerslootlaan via de rotonde Herenweg naar rotonde Offem Zuid, zo'n anderhalf miljoen euro zal gaan kosten. Daarvoor wordt dan een nieuwe weginrichting ontworpen aan gepast aan de wensen en ideeën die er leven voor het inrichten van de nieuwe wijk Offem Zuid. Zo is er de wens van een laanstructuur met veel groen, een nieuw wegdekprofiel en het aanpassen van de rijbaanbreedte. In de praktijk leidt dit ook tot verleggen van de grens van de bebouwde kom met daaraan gekoppeld de aanpassing van de maximumsnelheid. Het college zou graag zien dat alle werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd in de tweede helft van 2018.

Even bleef het stil rondom de opzienbarende actualisatie van het bestemmingsplan Zeewaardig. Er zijn nog talloze onbeantwoorde vragen nadat het college had vastgesteld dat het hierbij niet gaat over keuzes van verantwoordelijke politici, maar dat het gaat om ambtelijk falen. Die letterlijk als onverklaarbare onvolkomenheden c.q. fouten werden benoemd.
Een onderzoeksbureau kreeg de opdracht om uit te zoeken of hierbij grenzen zijn overschreden.
En nu lijkt er toch weer schot in de zaak te komen. Deze week schreef burgemeester Rijpstra in een brief aan de gemeenteraad dat het onderzoek naar het ontstaan van de gemaakte ambtelijke fouten zijn voortgang kent. In de afgelopen periode zijn alle bij de zaak betrokken stakeholders door het Bureau Integriteit bevraagd over het verloop van het proces. Op dit moment al wordt een rapportage geschreven. De bedoelde rapportage wordt aan de burgemeester verstrekt die dan op zijn beurt de gemeenteraad kan inlichten.


Compensatie hotelbedden

Lijst Salman Noordwijk stelde eerder vragen aan het college over compensatie van hotelbedden. Dit naar aanleiding van het veranderen van de bestemming op de locatie van het voormalig hotel Opduin. Het college antwoord dat het juridisch niet afdwingbaar blijkt en dat in dien gewenst dit slechts kan worden meegenomen in een zogenaamde anterieure overeenkomst.
Het met regelmaat verdwijnen van hotelbedden wordt van diverse kanten zeer kritisch gevolgd. Met name in het segment van 3 sterren hotels is de afname heel groot waardoor er voor het brede publiek in Noordwijk steeds minder hotelaanbod is.


Steenbreek

Samen met enkele regiogemeenten gaat Noordwijk zich sterk maken om de bewoners bewust te maken van de gevolgen van de verstening van de tuinen. Tegels in plaats van gras, terrassen in plaats van kleurrijke borders en soms zelfs de voortuin ingericht als parkeerplaats, is bepaald niet meer opzienbarend. Het voorstel van PvdA/GL om een speciale belasting te heffen haalde het niet.

Raadsbreed werd wel ingezien dat het noodzakelijk is om niet alleen in particuliere tuinen maar ook in de openbare ruimte te vergroenen.

Uit de krant