| Foto: Ina Verblaauw
| Foto: Ina Verblaauw

Welkom Sint Nicolaas

Algemeen

Een stormachtig welkom voor Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Met medewerking van de KNRM kon de goedheiligman zaterdag 18 november weer veilig voet aan wal zetten op het strand van Noordwijk.

Honderden kinderen en hun (groot)ouders probeerden al snel een glim van de sint op te vangen. Zwaaiend en handenschuddend liep de Sint, zijn gevolg, burgemeester Jan Rijpstra en NOV-voorzitter Cees van Wijk richting het podium. De Pietenband zorgde voor een vrolijke pepernoot.

Het podium stond dit jaar opgesteld op het Palaceplein, in de luwte. Eenmaal op het podium aangekomen, werd de Sint welkom geheten door de burgemeester. Hij maakte zich een beetje zorgen want "er waren door de storm pakjes van boord gevallen". Sinterklaas stelde hem gerust: "alle pakjes zijn weer aan boord".
Cees van Wijk tipte de kinderen en hun ouders in de Hoofdstraat en in de Kerkstraat goed naar de winkels te kijken voor het samenstellen van een verlanglijstje. Kinderen van Dans- en Balletschool Jorien Boot verzorgden een vrolijk optreden. Daarna liep de Sint, zijn 38 pieten en de pietenband door de Hoofdstraat om vervolgens vervoerd te worden naar de Kerkstraat. Ook hier heel veel kinderen waarvan het merendeels een pietenpakje droeg.

Per paardenkoets volgde een kort ritje via het Lindenplein naar het balkon van Hof van Holland. Ook hier stonden heel veel kinderen. Sinterklaas had een belangrijke mededeling voor alle kinderen. "Ik heb 381 pieten meegenomen, dus jullie kunnen allemaal je schoen zetten vanavond. Dat komt helemaal goed". Junioren van gymnastiek- en sportvereniging DOS presenteerden een vrolijke dans.

Volgende stop was de bibliotheek. Ook hier heel veel kinderen. Geduldig ging Sinterklaas met ze op de foto. Alle kinderen kregen een kleur/bouwplaat van een schoen, die bij de bibliotheek kan worden ingeleverd. Ook in deze schoentjes zal op 5 december een presentje zitten.

Het laatste officiële optreden van Sinterklaas en zijn pieten vond plaats op het voetbalveld van V.v. Noordwijk. Daar verrichtte hij de aftrap van de wedstrijd Noordwijk-Smitshoek. De Pieten ontregelden de aanvang van de wedstrijd behoorlijk. De scheidsrechter was echter coulant.

Daarna zat het openbare deel van de intocht erop en vertrokken Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Tijd om uit te rusten was er nauwelijks; er moesten die avond nog heel veel schoentjes worden gevuld.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant