Het zal toch niet? | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Binder

Het zal toch niet?

Nu niet in de enige, nog nuchtere wijk van dit dorp, zo'n ellendig orgaan waarachter bestuurders zich gaan verschuilen? Onder de rook van mijn keukendeur wil men een wijkvereniging in het leven gaan roepen. En daar ben ik van harte tegen.

Niet omdat ik bewoners geen inspraak gun maar vooral omdat de geschiedenis heeft bewezen dat het voor tweedeling zorgt. Hoewel ambtelijke dienaren en politieke bestuurders het niet toe zullen geven dat zij inspraak van wijkverenigingen manipuleren om hun politieke stokpaardjes te bereiden. Ik ben een ervaringsdeskundige van het eerste uur. Uit de tijd dat men het in mijn roots (ik was bijna 60 jaar Voorstraatbewoner) nodig vond de Vereniging de Oude Dorpskern op te richten. Een initiatief wat in feite heel sympathiek was en op cultureel gebied nog steeds is. Maar het wordt tevens door de politiek misbruikt, wat leidt tot tweedeling in de leefomgeving van mensen.
Omwonenden en belanghebbenden bij de tweede super in Kerkstraat hebben dit ervaren. Het vredig naast elkaar leven is maar al te vaak verstoord door politieke issues in wijken. Zo zagen we dit niet alleen in Vinkenveld maar ook in de Zuid. In een periode waarin de politiek kansen rook om de wijkvereniging voor het karretje te spannen ging het helemaal mis. Het toen oprichten van 'the new generation' illustreert mijn visie van 'het zaaien van tweespalt'.
Verdeel en heers is al heel lang een waarheid als een koe. Recentelijk nog bleek ook Boechorst inzet van politieke manipulaties. De verdeeldheid van de bewoners kwam daardoor nadrukkelijk aan de oppervlakte drijven. Niet de gezamenlijke belangen van de wijken, maar individuele belangen en persoonlijke inzichten en overtuigingen zijn bij wijkverenigingen nogal eens leidend. En dat zou niet moeten. Nog deze week bleek dat voor bewoners een wijkvereniging bepaald geen noodzaak is. Sterker, in Boerenburg werd al eerder door een tot burgemeester gepromoveerde wethouder juist bewezen dat het zonder wijkvereniging heel erg goed kan. Gewoon erop af als je mensen wat te vragen, te vertellen of uit te leggen hebt. Met een wijkwandeling en zo nodig een wijkavond over een heikel onderwerp is Boerenburg jarenlang een voorbeeldige wijk geweest. Omwonenden van het Rederijkersplein bewezen juist deze week nog dat mensen heel goed voor zichzelf op kunnen komen. Ook dat vredelievend en oplossingsgericht denken niet is voorbehouden aan wijkbestuurders. De wijkvereniging Grashoek is volgens mij een voorbeeld van goed functioneren omdat daar de politiek volledig vermeden wordt.
Nu wil de politiek getinte stichting Welzijn (is immers volledig afhankelijk van subsidie) zich naar mijn informatie ongevraagd gaan bemoeien met mijn wijk Boerenburg. Die zeggen dat het leuker wordt als er een bestuurtje actief is. Ik durf best te uiten dat dit onzin is en te voorspellen dat het voor de bewoners volledig verkeerd gaat aflopen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>