Omwonenden Rederijkersplein vrezen voor onveilige situaties | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Omwonenden juichen bouwplannen toe maar vrezen voor onveilige verkeerssituaties en parkeerproblemen. | WS
Omwonenden juichen bouwplannen toe maar vrezen voor onveilige verkeerssituaties en parkeerproblemen. | WS
Politiek

Omwonenden Rederijkersplein vrezen voor onveilige situaties

Zoals het er naar uit ziet zal in wijk Boerenburg snel worden begonnen met bouwactiviteiten op het open terrein tegenover de winkelstrip aan het Rederijkersplein. Een goedogend bouwplan dat door de politiek hartelijk is verwelkomd.


Het bouwplan voor veertig zorggeschikte appartementen wordt ontwikkeld door de NWS, is een ontwerp is van Venster Architekten en wordt gebouwd door aannemersbedrijf Van Wijnen uit Haarlemmermeer. De NWS noemt het een moderne variant op het hofje. En verdeeld over drie lagen zullen er dus veertig appartementen komen samen met algemene voorzieningen. In het plan is tevens een ontmoetingsruimte voor de bewoners opgenomen. Iedereen blij en enthousiast zou je denken.

Maar toch kwam er geheel onverwacht kritiek van omwonenden. Voormalig raadslid Louky Crama haalde als inspreekster namens 11 bewoners fel uit naar de gemeente. Niet alleen naar de gemeente maar daarnaast ook nadrukkelijk naar het uitvoeringsorgaan ODWH, de omgevingsdienst, die al vaker met kritiek werd overladen. De ODWH zou de positief ingestelde bewoners heel onheus hebben behandeld en volkomen buitenspel hebben gehouden.

Mevrouw Crama benadrukte zeker niet te willen ageren tegen de door haar als prachtig gekwalificeerde bouwplannen. Maar ze herhaalde ernstig teleurgesteld te zijn in de houding van de gemeente Noordwijk. 'Zo breng je de politiek niet dichter bij de burger', hield zij de commissieleden voor.


Vragen

Ze maakte duidelijk dat vragen tijdens een door de NWS het voorproces georganiseerde bijeenkomst nooit fatsoenlijk werden beantwoord. Die betroffen de verkeersituaties en de veiligheid en het ontbreken van aandacht voor de vele verkeersbewegingen door leerlingen van het nabijgelegen Northgocollege. Daarnaast werden ook de opgevraagde bezonningsfoto's nooit beschikbaar gesteld. Crama schetste dus een behoorlijk aantal missers rond de presentatie van het pan. Missers die door het college werden toegegeven. 'We hebben inderdaad steken laten vallen' merkte wethouder Bakker op.

Haar inbreng werd ondersteund door een andere bewoner. Deze mevrouw Bal wees daarbij eveneens op de haar inziens onveilige verkeersomstandigheden. Ze vroeg nadrukkelijk om een integrale aanpak in de omgeving omdat er meer plannen in ontwikkeling zijn. Zoals de bebouwing op het terrein van de voormalige sporthal en ook nog de bouw van speciale woningen aan de van de Mortelstraatzijde door SEDOS. De politiek toonde begrip voor deze opmerkingen van de omwonenden. Maar duidelijk werd ook dat men op dit moment het huidige beleid niet ter discussie wilde stellen. Vanwege het feit dat iedereen het wel een prachtig plan vindt.


Integrale aanpak

Volgens wethouder Bakker heeft het diverse keren doorrekenen opgeleverd dat er geen parkeerproblemen zullen zijn. Toch kwam hij niet met keiharde feiten,wel met de opmerkelijke boetedoening van het college: 'De communicatie had absoluut anders gemoeten en we hebben hiervan geleerd.' Hij noemde de gedachte om met een integrale aanpak van alle drie de plannen naar oplossingen te zoeken, een goed advies.

Van den Akker (PUUR) vroeg nadrukkelijk door over de rol van de ODWH. Daarop kwam een heel summiere reactie die nauwelijks duidelijk maakte dat er binnen de uitvoeringstaken van die dienst verbeteringen te verwachten zijn. Ook kon de wethouder geen duidelijkheid geven over de ter plekke gewenste en gereserveerde invalidenparkeerplaatsen en of deze nu wel of niet in de berekeningen zijn meegenomen.

Van Bockhove (LSN) benadrukte nog eens dat B&W niet te afwachtend moeten blijven op het gebied van veiligheid en parkeernormen. De wethouder wilde nu nog niet met maatregelen een voorschot nemen op de vrees van de omwonenden, maar zegde toe dat die maatregelen er wel komen wanneer straks uit de praktijk blijkt dat deze vrees terecht is.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>