Recht tegenover een woning zou de toegangsweg naar het nieuw plan Duineveld  moeten komen. | Foto: WS
Recht tegenover een woning zou de toegangsweg naar het nieuw plan Duineveld moeten komen. | Foto: WS

Alkemade stapt naar de rechter

Algemeen Politiek

Niet voor het eerst ageerde de heer Alkemade, nu als inspreker bij de commissie, als belanghebbende tegen de uitvoering van de bouwplannen rondom het zwembad.

Al eerder leek het aan te komen op een rechtszaak met dreigende vertraging van de vergunningverlening, waarbij de afname van de gronden en de bijbehorende betaling van 35 miljoen euro door Heijmans, in het geding waren. Het toenmalig college deed toen een niet tevergeefs beroep op Alkemade om in het belang van de gemeente Noordwijk zijn bezwaren in te trekken. Noordwijk kon daardoor met Heijmans NV de miljoenendeal sluiten. Rondom deze zaak is en blijft echter een waas van geheimzinnigheid omdat er op onderdelen strikte geheimhouding is opgelegd. Voormalig wethouder Van Ast bevestigde deze week dat er soms sprake was van geheim overleg maar dat alles met goedkeuring van de gemeenteraad op papier is vastgelegd.

Nu is erna het wijzigen van de plannen opnieuw een conflict. Alkemade liet de gemeenteraad via advocaat Roest weten dat het vaststellen van het bestemmingsplan onwettig zou zijn. Dit vanwege de duidelijke strijdigheid van het bestemmingsplan met de vaststellingsovereenkomst tussen Alkemade en de gemeente Noordwijk. Bezwaarmaker lijkt nu een onwrikbaar standpunt te hebben ingenomen.

Wethouder Bakker verklaarde ons dat er toen de mogelijkheid werd opengehouden om met nieuwe plannen te komen. Wat nu is gebeurd. Volgens de wethouder is er daardoor een nieuwe situatie ontstaan waarbij belanghebbenden opnieuw de gelegenheid is geboden hun bezwaren kenbaar te maken. Daarvan maakte Alkemade gebruik. Alkemade zou nu door het college te verstaan zijn gegeven dat hij niet moest denken nu opnieuw invloed te kunnen uitoefenen. Hij deed nu als inspreker een beroep op de politiek.
Intussen zou er, zonder overleg met Alkemade, wel al water bij de wijn zijn gedaan door alleen de toegangsweg via de Nieuwe Zeeweg aan te leggen. Maar die oplossing vindt de bezwaarmaker voorlopig onvoldoende en hij voorziet naar de rechter te moeten stappen. Wethouder Bakker hoopt er echter in goed overleg toch met Alkemade uit te komen.

Uit de krant