Wethouder Fles: 'We komen er hier in Noordwijk niet uit.' | Foto: Wim Siemerink
Wethouder Fles: 'We komen er hier in Noordwijk niet uit.' | Foto: Wim Siemerink

Jeugdzorg ook in Noordwijk zorgenkindje

Algemeen Politiek

Goede jeugdzorg blijkt een heel moeilijk op te lossen probleem. Zowel wethouder Fles als wethouder van Duin spraken zich bij het behandelen van de begroting daarover uit.

Van Duin stelde vast dat naast de kortingen die het rijk heeft toegepast, nu hulpverlening veel vaker kan plaats vinden omdat de voorlichting kennelijk is verbeterd. En men de weg naar de noodzakelijke begeleiding veel makkelijker dan voorheen weet te vinden. Wethouder Fles beaamde het probleem en merkte op: 'We komen er hier in Noordwijk niet uit.' Ze verklaarde dat er binnen het samenwerkingsverband Holland Rijnland nadrukkelijk overleg is om maatregelen te bedenken.

Waar dit toe moet leiden bleef onduidelijk. Roberto ter Hark (VVD) vroeg de wethouder hoe zij dacht de resultaten van genomen maatregelen te meten. Daarop bleek geen concreet antwoord te vinden. Dat is niet alleen in Noordwijk het geval. In een door Binnenlands Bestuur en de NOS uitgevoerde enquête blijkt dat ruim 60% van de gemeenten vreest volgend jaar niet uit te kunnen komen met het beschikbare budget. Dit nadat er door de gemeenten in het jaar 2015 niet minder dan 1,2 miljard euro werd overgehouden.

Ook landelijk neemt nu het aantal vragen om financiële steun toe waarbij de preventie zorgt voor een aanvankelijke kostenstijging. Deze zou echter op den duur kunnen worden terugverdiend doordat jongeren hierdoor uit dure specialistisch zorg kunnen worden gehouden. Voorlopig blijft Jeugdzorg echter ook in Noordwijk een zorgenkindje waar heel veel geld mee is gemoeid.

Uit de krant