De eerste openbare vergadering over de fusie vond afgelopen week plaats in Noordwijkerhout. | Foto: Wim Siemerink
De eerste openbare vergadering over de fusie vond afgelopen week plaats in Noordwijkerhout. | Foto: Wim Siemerink

'Fusie is een schip in aanbouw'

Algemeen Politiek

Deze week was er een eerste vergadering van de raadsgroep bestaande uit alle fractievoorzitters. In het gemeentehuis van Noordwijkerhout werd voor het eerst in een gezamenlijke openbare vergadering de fusie politiek besproken.

Door Wim Siemerink

Nadat burgemeester Goedhart uitleg gaf over de recente geschiedenis en Taetske Visser tot voorzitter was gekozen ontstond een vorm van brainstormen. Waarbij de beeldspraak werd gebruikt van een schip in aanbouw dat pas op 1 januari 2019 te water wordt gelaten. Dit verduidelijkte slechts dat er nog heel veel werk te verzetten is. De enige zekerheid lijkt tot nu toe dat een fusie zeker is. Met een mogelijk terugfluiten door de bestuursrechter in het proces dat wordt gevoerd tegen de fusie wordt al helemaal geen rekening meer gehouden

Eerst en vooral is de koers om draagvlak te creëren bij de ambtenaren, hen te betrekken in het proces en medezeggenschap te geven in het ontwikkelproces. De voorlopige planning geeft aan dat er inmiddels al achterstand is opgelopen. Vooral op het gebied van de automatisering is nog veel te doen. De aanwezige burgemeesters Goedhart en Rijpstra waarschuwde namens de stuurgroep dat deze raadsgroep het vanuit de politiek moet blijven benaderen. En privémeningen over de techniek niet kan inzetten omdat men dit echt moet overlaten aan de ingehuurde deskundigen.

Fractievoorzitter Sjaak van den Berg (NZ Lokaal) wilde wel voldoende tijd en ruimte om de gemeenteraden meningen te laten vormen. Hij riep ook op om de fusie centraal te houden en nu geen initiatieven te ontplooien om te komen tot weer grotere verbanden.

Burgemeester Goedhart deelde mee dat in Noordwijkerhout een aantal ambtenaren de fusie niet wilde afwachten en inmiddels is vertrokken. Voor hen worden tijdelijke vervangers ingehuurd.
Discussie was er even over het hiervoor benutten van de door het rijk beschikbaar gestelde budget voor de zogenaamde frictiekosten. Dat zal echter niet gaan, want dit budget is slechts voor kosten die speciaal worden gemaakt om aan de fusie uitvoering te geven.

Uit de krant