Het speciale logo stelt een vlinder voor met als basis de 4 dorpskernen. | Foto: Wim Siemerink
Het speciale logo stelt een vlinder voor met als basis de 4 dorpskernen. | Foto: Wim Siemerink

Werkgroepen druk met nieuwe gemeenteorganisatie

Algemeen Politiek

'We zijn nog op zoek naar het juiste moment om de bewoners erbij te betrekken.' Dat was het antwoord op een van de vele vragen die er werden afgevuurd. Tijdens een speciale bijeenkomst betreffende het lopende fusietraject.

De bijeenkomst was aangekondigd als een eerste gesprek met de Stuurgroep Fusietraject. Op basis van informatie die ook voor de Raadsgroep beschikbaar is. De Stuurgroep is samengesteld uit beide burgemeesters en 2 wethouders, Gerben van Duin voor Noordwijk en Martijn Bilars voor Noordwijkerhout. Aangevuld met externe procesbegeleider, de heer Dirk Louter. Een speciaal fusielogo verbeeldt een vlinder waarin 4 dorpskernenbasis zijn.


Open communicatie

Het doel was om vooral duidelijk te maken dat er niet wordt stilgezeten. Burgemeester Goedhart: 'Mensen denken misschien dat er niets gebeurt maar het tegendeel is waar. Daarover willen we regelmatig de pers gaan informeren. We staan gezamenlijk voor een open communicatie en voor een transparant proces.' Burgemeester Rijpstra vulde aan: 'We zijn voortvarend bezig en iedereen heeft er zin in. Op dit moment zijn er 7 ambtelijke werkgroepen actief. Er blijkt veel enthousiasme om constructief te werken aan een eigentijdse organisatie'.
Het is zo dat er nog veel onzekerheden bestaan. Ambtelijk moet nog heel wat worden voorbereid voordat de beide gemeenteraden besluiten welke koers zij willen gaan varen. Daartoe worden nu uitgangspunten en bijbehorende hoofdlijnen geformuleerd. Durven kijken naar het onbekende is hierbij belangrijk, zoeken naar een juiste structuur is de basis. De politiek moet duidelijk maken welke ruimte men geeft om nieuwe concepten in te passen.


Raadswerkgroep

Daartoe is er inmiddels een raadswerkgroep bestaande uit fractievoorzitters van beide raden actief. Die moet aangeven wat politiek wel en niet wenselijk is. Zo hoeven niet bij elk detail de gemeenteraden te worden ingeschakeld. De stuurgroep realiseert zich dat de tijd dringt omdat er al over 12 maanden nieuwe verkiezingen zijn, waarbij de nieuwe toekomst van de fusiegemeente in politieke consequentie dient te worden vertaald.
Rijpstra sprak van een unieke kans om in één klap grote stappen voorwaarts te maken in de gemeentelijke organisatie. Wethouder van Duin onderstreepte dat er eerst nog keuzes moeten worden gemaakt. Hoe kijken we naar de serviceverlening? Gaan we nadrukkelijk uit van 'het nieuwe werken? Welke gebouwen passen daar dan bij en op welke plaats? Wat doen we met arbeid zoals een eigen afdeling Gemeentewerken? Of gaan we, net als Noordwijkerhout nu doet, uitbesteden?


Geen gedwongen ontslagen

Burgemeester Goedhart benadrukte nog dat er voor de 220 Noordwijkse en de 80 Noordwijkerhoutse ambtenaren geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Maar ook dat niemand zeker is van het voortbestaan van zijn functie. Hij melde al een uitstroom van mensen die de fusie niet meer afwachten.
Wethouder Martijn Bilaars gaf aan dat wat hem betreft de onderlinge band tussen de inwoners van de beide dorpen moet worden versterkt. Hij constateerde een groot aantal raakpunten. Daarbij is er nadrukkelijk een belangrijke rol voor de politieke partijen. Die moeten aangeven in welke vorm burgerparticipatie moet worden ingezet.


Compleet plan

Nog voor de zomer zal een compleet plan aan de gemeenteraden worden gepresenteerd.
Maar ook werd gezegd dat niet alles voor 2019 duidelijk zal zijn. Rijpstra: 'Tot 1 januari 2019 is de politiek aan zet en zijn de inwoners nog nauwelijks aan bod. Dan bestaat er wel een basis voor de juiste politieke keuzes en kunnen beslissingen worden genomen en gaan mogelijk bestaande zaken op de schop.'
Wethouder Bilars maakte duidelijk dat wat hem betreft de bestaande grenzen rondom beide dorpen per direct moeten worden afgeschaft. Zijn ideaal is een gemeenschap zonder grenzen maar wel met ieders respect voor de bestaande identiteit

Uit de krant