Afbeelding

Eigen belang

Algemeen Binder

Het was heel vermakelijk om mee te maken. En te zien hoe de autochtone bewoners van de wijk Boechorst in de clinch gingen met de import-eigenaren van dure appartementen aan de Schiestraat. Ze werden vertegenwoordigd door zo'n nieuwkomer, oorspronkelijk wonend in het deftige Oegstgeest, die kennelijk wel toekomst zag in ons mooie en bijzondere Noordwijk.

Hij sprong op, kaapte de microfoon en roerde zich nu nadrukkelijk met een soort activistische actie. 'Namens de wijk' zou hij de gemeente wel even wijzen op een falend beleid, waarbij de verkeersveiligheid volgens de brave borst in het geding zou zijn. Nieuwsgierig als ik ben heb ik dit natuurlijk aandachtig gevolgd. De arme man dacht echt dat hij een sterk punt had. Ook al omdat hij zich gesteund meende door enkele hotemetoten uit het lokale maatschappelijke bestuurlijke circuit. Van die wijze grijze mannen, die nu zelf in de schaduw bleven omdat ze slim genoeg zijn om met boter op het hoofd niet in het zonnetje te gaan staan. Die genieten van macht en die je maar al te vaak tegen komt bij verschillende overigens maatschappelijk zinnige activiteiten. Bij politieke bijeenkomsten, projecten zoals Stichting Welzijn senioren en natuurlijk bij de beroemde wijkvereniging die wordt bestierd door mensen die niet in die wijk wonen. Ik doel natuurlijk op de door alle Noordwijkers geliefde Oude Dorpskern. Ja, je ziet deze bekende gezichten, dus bijna overal. En dus ook nu weer, maar wel heel slim in een bijrol.
De arme Oegstgeestenaar kreeg van hen de hoofdrol en daarmee de stront over zich heen. Hij wist niet hoe hij het had toen wijkbewoners zich lieten gelden. Mannen en vrouwen wiens Noordwijkse wortels zo ver teruggaan in de geschiedenis dat hun voorouders waarschijnlijk de onthoofding van Sint Jeroen nog hebben meegemaakt, pikten het gewoonweg niet. De aanval op hun wijk, op hun Noordwijk en op hun cluppie, meedogenloos door deze import Noordwijkers uitgevoerd, ging hen veel te ver. De suggestie van de Oegstgeestenaar dat hij visie en oplossingen namens de wijkvereniging in het midden bracht deed een golf van welgemeende verontwaardiging ontstaan. Omdat het in feite een hele kleine groep, slechts aan eigenbelang denkende flateigenaren betrof.
'Kom op kerel, word wakker', werd er geroepen. 'In Noordwijk gaat het grote gezamenlijke belang echt voor het persoonlijke belang'. Voormalig voorzitter Jan was wel het meest geëmotioneerd omdat de Oegstgeestenaar had beweerd de wijk te vertegenwoordigen. Hij maakte gehakt van deze veronderstelling waarna de goede ziel stotterend zijn ongelijk moest toegeven.
Zoals gezegd heb ik mij op afstand hier best over vermaakt. Op afstand, want ik ben zelf ook wijs en grijs en besef, mogelijk beter als de appartementeneigenaren, dat de toekomst is gereserveerd voor de jeugd. Een dienende rol nog kan hierbij nog. Is soms zelfs welkom, maar waar handelen vanuit eigenbelang heel erg verwerpelijk is.

Uit de krant