Vanuit België was er een blindenteam van Anderlecht dat een eerste demonstratietraining afwerkte. | Foto: WS
Vanuit België was er een blindenteam van Anderlecht dat een eerste demonstratietraining afwerkte. | Foto: WS

Voetbal voor iedereen te kijk op Duinwetering

Algemeen Sport

Het was een gezellige drukte op het Sportpark Duinwetering. De KNVB en V.v. Noordwijk organiseerden op zondag 22 oktober in nadrukkelijke samenwerking met Noordwijk European City of Sport de eerste editie van een zogenaamde Totaalvoetbaldag.

Door Wim Siemerink

Er waren diverse voetbalwedstrijden en demonstratietrainingen. Om speciale aandacht te genereren voor mensen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen.

Opzienbarend was een voetbalwedstrijd van een amputatieteam, een voor zich sprekende beperking. Dit is een nationaal team dat iedere zondag traint in Vleuten en dat deelneemt aan internationale toernooien.

Van de diverse varianten voetbal kennen we de G-voetbalelftallen. Wat minder bekend zijn de Auti-voetbalteams. Maar bij V.v. Noordwijk spelen al twee Auti-teams die in competitieverband.

Voor zogenaamde kleine mensen is er via de belangenvereniging BVKM een speciaal voetbalteam samengesteld wat deelneemt aan G-voetbaltoernooien. Het publiek zag ook het CP-voetbal. Dit wordt gespeeld door mensen die als gevolg van een hersenbeschadiging motorische problemen kennen.


Visuele handicap

Zondag was er bovendien een eerste voetbaltraining voor blinden en slechtzienden. Hierbij leerde een blindenteam van het Antwerpse Anderlecht Nederlandse lotgenoten de eerste stappen binnen de boarding van een speciaal aangelegd trainingsveld.

De Belgische ploeg is ook actief op internationaal niveau en met name in Frankrijk waar Blinden- en slechtziendenvoetbal er al langere tijd is. Blindenvoetbal, football 5-a-side genoemd, is een van de sporten die op het programma van de Paralympische Spelen staan. De sport wordt gespeeld door een team van visueel beperkte voetballers en een doelman die wel mag zien. In Noordwijk was er echter geen wedstrijd maar werd een training afgewerkt.

De nadruk deze dag lag vooral op het mogelijk maken van voetbal voor mensen met diverse handicaps. Met zichtbare en niet zichtbare beperkingen. De KNVB wil daarbij initiatieven van clubs faciliteren. Gehandicapten Sport Nederland geeft ondersteuning daar waar mogelijk.

Uit de krant