Het William Byrd Ensemble is volgende week zondag te horen in de Oude Jeroenskerk. | Foto: PR
Het William Byrd Ensemble is volgende week zondag te horen in de Oude Jeroenskerk. | Foto: PR

William Byrd Ensemble zingt Monteverdi in de Oude Jeroen

Algemeen Cultuur

Het William Byrd Ensemble dat zondag 5 november om 15.00 uur optreedt bij Muziek in Jeroen, slaat een brug tussen de muziek van Monteverdi en de lutherse kerkmuziek. Het koor heeft een prachtig programma samengesteld met vocale hoogtepunten uit die perioden. Behalve liederen van Claudio Monteverdi zijn o.a. ook werken van Johann Hermann Schein, Heinrich Schütz en Johann Rosenmüller te beluisteren.

Dit jaar worden er in de muziekwereld een flink aantal componisten herdacht. De belangrijkste onder hen is Claudio Monteverdi, die 450 jaar geleden in 1567 geboren werd en die een sleutelrol speelde in de ontwikkeling van de vroege barokstijl. Maar dit jubileum wordt in de Westerse wereld ruim overschaduwd door de herdenking van 500 jaar reformatie. Daarbij wordt het jaar 1517 als ijkpunt gezien, het jaar waarin Luther naar verluidt zijn 95 stellingen op de deur van de Hofkerk van Wittenberg spijkerde.

Het William Byrd Vocaal Ensemble, opgericht in 1981, is gespecialiseerd in koorliteratuur van de laatste vijfhonderd jaar. Het Leidse koor heeft de laatste jaren indruk gemaakt met uitvoeringen van 'Ein Deutsches Requiem' van Brahms, de 'Matthäus Passion', de 'Johannes Passion' en de 'Hohe Messe' van J.S. Bach.
Het koor staat vanaf de oprichting onder leiding van Nico van der Meel die internationaal grote faam heeft verworven met zijn vertolkingen van de evangelistenpartij in de Passionen van J.S. Bach. Hij heeft een breed concertrepertoire opgebouwd met muziek van de 16e tot de 20e eeuw.

Meer informatie over musici en programma staat op www.muziekinjeroen.nl Via deze site kunnen ook kaarten worden gereserveerd die voor aanvang van het concert bij de ingang gereed liggen. De toegangsprijs voor het concert bedraagt € 15,- Vrienden en hun introducés betalen € 10,-.
Na afloop wordt gratis wijn en fris geschonken in het koor van de Oude Jeroenskerk, waar kan worden nagepraat met dirigent en koorleden.

Uit de krant