Tom Duindam tekende voor de winnende goal, 4-3. | Foto: Johanna Wever
Tom Duindam tekende voor de winnende goal, 4-3. | Foto: Johanna Wever

SJC leidt Hoofdklasse A

Algemeen Sport

Aanvankelijk was de belangrijke wedstrijd SJC-Silvolde, met als inzet de koppositie in de hoofdklasse A, meer een schaakspel dan een open strijd. Maar het werd uiteindelijk een wedstrijd met spanning en niet minder dan 7 doelpunten.

Met prachtige weersomstandigheden, een zeer goede publieke belangstelling en een prachtig grasmat floot de in het verre Delfzijl woonachtige scheidsrechter Wouter Horst het beginsignaal.
De opdracht van beide trainers leek dezelfde te zijn geweest, veel druk houden en de tegenstander niet tot vloeiende combinaties laten komen. Hierdoor werd het een beetje rommelig aandoende wedstrijd waarbij de noodgedwongen korte combinaties regelmatig strandden in klutsvoetbal.

Tot opluchting voor alles wat SJC was kwam er toch de gewenste voorsprong. Uit een goedlopende aanval via links kwam de bal uiteindelijk bij Stef van der Zalm: 1-0. Vanaf de aftrap werd Silvolde meteen ook gevaarlijk en liet zien dat SJC de borst nat zou kunnen maken. Ondanks kleine mogelijkheden voor Rick van Dijk en even later Tom Duindam bleef het spannend. Trainer Dennis van Beukering van Silvolde voorzag gevaar in het sterke middenveld van SJC en maande in die periode zijn spelers tot nog meer druk naar voren. Gevaarlijk ogende situaties kwamen er echter niet erg veel.

Na de thee ging het spel aanvankelijk zo verder. Totdat Silvolde uit een corner de gelijkmaker wist te maken: 1-1. Met dit ruggensteuntje ging Silvolde succesvol op jacht naar meer. Polak bracht Dandy Steenvoorden in voor Jeroen Dedel. Dat leek voor wat meer verrassing te zorgen met direct al een grote kans. Toch werd het in heel korte tijd zomaar 1-2 en 1-3.
Sjaak Polak sprak daarover na afloop over een buitenspeldoelpunt, een met de hand ingeslagen tegentreffer plus een bij het uitverdedigen knullige bal tegen het gelukkige been van een Silvolde-speler. Daarmee beschermde hij wel zijn verdediging die af en toe in de organisatie wat chaotisch leek te handelen.
Na de 1-3 leek de wedstrijd gespeeld maar dat was niet het geval. SJC toonde een enorme veerkracht en hoorde Polak luid roepen: 'Hou het geloof'. Terwijl Silvolde de voorsprong koesterde gooiden de zwart witten dan ook het roer om.

Inmiddels waren ook David Verweij en Raymond van Heijningen in het veld gekomen. Plots ging het bij SJC allemaal hosanna. Eerst was het David Verweij die in de 72e minuut de aansluitingstreffer aantekende: 2-3. Het werd 3 minuten later 3-3 na de tweede treffer van Stef van der Zalm. Het enorme gejuich van de supporters bleek de juiste steun voor SJC. De gedrevenheid was voor iedereen duidelijk zichtbaar en de combinaties werden er steeds fraaier op. Dat leverde in de slotminuut ook nog eens de winnende treffer op. Het was Tom Duindam die met een uiterste poging nog juist de punt van zijn schoen kon benutten: 4-3.

Na het laatste fluitsignaal vertelden de feiten dat SJC fier aan kop gaat met 6 punten voorsprong op Achilles 1894 en Silvolde.
Volgende week voor SJC een verre reis naar Meppel om MSC te gaan bekampen. Het doelsaldo van MSC, 13 voor en 17 tegen, laat zien dat hun doelman nogal eens moest vissen. Toch hebben zij wel al 10 punten verzameld.

Uit de krant