Koen van Asten houdt de lokale politiek voor gezien. Maar denkt het niet helemaal los te kunnen laten. | Foto: Wim Siemerink
Koen van Asten houdt de lokale politiek voor gezien. Maar denkt het niet helemaal los te kunnen laten. | Foto: Wim Siemerink

Koen Van Asten: 'je leert 1001 dingen in de raad'

Algemeen Politiek

Koen van Asten kwam als nieuwkomer en als fractievoorzitter in de gemeenteraad. De tegenvallende uitslag voor zijn partij D66 bleek echter goed genoeg om hem in een eenmansfractie een niet onbelangrijke rol te laten vervullen met zelfs een vertegenwoordigend wethouder in het college.

De stem van D66 klonk via Koen van Asten duidelijk door in de raadzaal. Soms bleek zijn stem zelfs doorslaggevend. Zoals vorige maand, toen hij de beslissende stem had bij een motie van afkeuring betreffende het laadpalenbeleid. Dit werd niet door iedereen in de coalitie gewaardeerd en leidde zelfs tot opschudding.

Kort na dit opmerkelijke feit maakte D66 bekend dat Koen Van Asten de gemeenteraad ging verlaten. Omdat zijn rol als toekomstig vader niet te combineren was met het raadswerk. Opnieuw een van de nieuwkomers die de gemeenteraad voortijdig verlaat. Deze week hadden we een vraaggesprek met hem. Hij vertelde hierbij o.a. dat dit zeker niet de reden was van zijn terugtreden en dat hij verbaasd was over de opwinding die zijn stemgedrag had teweeg gebracht.

Heb je plezier beleefd aan het raadswerk of was het in je eentje toch te lastig?
Ik heb echt een plezierige tijd gehad. Ook al omdat ik heel veel steun kreeg vanuit de partij. Tijdens het fractieoverleg met steunfractie en commissieleden waren we vaak met zijn tienen. Want het is wel heel veel werk. En je moet je er natuurlijk in verdiepen. Dat leverde niet alleen veel inzicht op in bestaande problemen maar tevens werd duidelijk op welke gronden er keuzes worden gemaakt.

Maar toch in eentje in de raadsvergadering. Heb jij je nooit hulpeloos gevoeld?
Nee. Zeker niet. Ik zat strategisch best op een goed plekje links naast de voorzitter. Soms als eerste in een debat. Maar even vaak als laatste. En op de tribune zag ik meestal een groot deel van onze fractie zitten.

Wat is voor jouw persoonlijk het hoogtepunt in deze raadsperiode geweest?
Een echt persoonlijk hoogtepunt is moeilijk te benoemen. Maar ik was wel erg opgelucht toen er eindelijk een oplossing mogelijk bleek bij de Hotels van Oranje. Dat dossier was zo moeilijk omdat er van alles aan vastkleefde.

In het duale stelsel ligt de macht bij de gemeenteraad. Hoe heb je dit ervaren?
Ik heb gemerkt dat het duale stelsel wel werkt. Ik vaak gedacht: 'dit is een goed besluit'. Maar ik heb ook gemerkt dat dit niet altijd duidelijk zichtbaar is voor iedereen. Ook al omdat collegeleden toch vertegenwoordigers zijn van de politieke partijen. In dat verband ben ik wel erg nieuwsgierig hoe een soort zakencollege op basis van bestuurlijke kwaliteiten en kennis zou werken. Ik acht dit namelijk een aantrekkelijke mogelijkheid.

Wat is je belangrijkste les geweest?
O, je leert 1001 dingen in de raad. Sowieso heb ik geleerd hoe processen werken en hoe de politieke lijnen lopen. En dat politiek vooral een kwestie van verleiden is. Proberen de mensen om wie het gaat langzaam maar zeker je kant op te trekken. Want in de politiek bereik je nauwelijks iets door heel bot je standpunt te ventileren.

Koen van Asten vertelt dan dat hij heeft ervaren dat de politiek wel leeft in Noordwijk en dat de belangstelling bij veel onderwerpen behoorlijk is wanneer je dit vergelijkt met andere gemeenten.
Het feit dat juist de jongere mensen het al heel snel voor gezien houden verontrust hem niet. Hij denkt dat bij wisselen van de wacht ook vastgeroeste structuren worden doorbroken. En vernieuwing vind hij naast kennis en ervaring heel belangrijk.

Je gaat nu voor het vaderschap. Maar blijf je de politiek wel volgen?
Inderdaad wil ik de politiek even loslaten en de focus richten op mijn vrouw en ons kind. Eerst dacht ik het helemaal voor gezien te houden. Maar nu voel ik wel een beetje aan dat helemaal loslaten moeilijk zal zijn.

Uit de krant